Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
H φωνή του είχε χαρακτηριστεί «θεϊκή» καθώς ο Μόργκαν Φρίμαν εκτός του ότι έχει παίξει δύο φορές τον Θεό στις κωμωδίες «Bruce Almighty» το 2003 για πρώτη φορά και στο «Evan Almighty» τέσσερα χρόνια μετά, έχει παρουσιάσει και τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία του Θεού».
Το οποίο αποτελεί μια εξερεύνηση και έναν εκ βαθέων στοχασμό του σε σχέση με τον Θεό. Κάθε επεισόδιο επικεντρώνεται σε ένα μεγάλο ερώτημα για το θείο, από το μυστήριο της δημιουργίας και την αληθινή δύναμη των θαυμάτων μέχρι την υπόσχεση της ανάστασης. Εκεί ο γνωστός ηθοποιός παρακολουθεί από κοντά θρησκευτικές εμπειρίες και τελετές σε όλο τον κόσμο, από το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, έως το ιερό Δέντρο Μπόντι στην Ινδία και τους σύγχρονους γιγάντιους ναούς στις ΗΠΑ
Ολα αυτά - και τόσα άλλα σε σχέση με την εξαιρετική φιλμογραφία του αλλά και την εντυπωσιακή υποκριτική ικανότητά του - ξεχάστηκαν για ένα βράδυ όταν ο 85χρονος ηθοποιός ήταν από τις ελάχιστες εξαιρέσεις των διασήμων που έδωσε το παρών - με το αζημίωτο φυσικά - στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Εκεί που αρνήθηκαν μεταξύ άλλων ο Ροντ Στιούαρτ (απορρίπτοντας πρόταση 1.000.000 ευρώ), η Σακίρα, η Ντούα Λίπα και η Μέλανι C. Η τελευταία, μέλος των Spice Girls παλαιότερα, είχε δηλώσει μάλιστα ότι νιώθει πολύ άβολα να υποστηρίξει το Κατάρ στο Μουντιάλ 2022, αν σκεφτεί κανείς την αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων στη χώρα. Και είχε σχολιάσει αρνητικά το γεγονός ότι ο σύζυγος της Βικτόρια Μπέκαμ (επίσης μέλος των Spice Girls) Ντέιβιντ Μπέκαμ δέχτηκε να γίνει πρεσβευτής για το Μουντιάλ 2022 για 10 εκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια ώρα ο Φρίμαν εμφανίστηκε στην... πίστα και καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους με ένα χαμόγελο συμμετέχοντας και σε αυτή τη διοργάνωση με αποτέλεσμα να δεχτεί σκληρή κριτική στα social media.
Ολα αυτά για έναν άνθρωπο που είχε από μικρός μπει στα δύσκολα (γεννημένος στο Μέμφις) και με διαλυμένη οικογένεια από κάποια στιγμή και μετά, δεν ήθελε να το βάλει κάτω επ' ουδενί.
Μέχρι και πιλότος επιχείρησε να γίνει στα νιάτα του ώστε να «πετάει» πάνω από τα προβλήματά του. Τώρα του πετάνε οι φανς του «βέλη» αγανάκτησης και τον κατηγορούν ότι έφυγε με μια βαλίτσα δολάρια από το Κατάρ (τον έκαναν μέχρι και σκιτσάκι των Σίμπσον που κρατάει τη βαλίτσα με το χρήμα)!
Ο ίδιος δεν το έβαζε ποτέ κάτω και η επιμονή του στη λεπτομέρεια είναι αυτό που τον έκανε ξεχωριστό εδώ και δεκαετίες. Στα χέρια του Κλιντ Ιστγουντ (ο άνθρωπος είναι καλύτερος σκηνοθέτης από ηθοποιός τελικά) ο Μόργκαν Φρίμαν απογειώθηκε ιδιαίτερα με τον ρόλο του Νέλσον Μαντέλα στο «Ανίκητος», ένα εξαιρετικό έργο και με αθλητικό υπόβαθρο που έκανε λόγο για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι από τη Νότια Αφρική.
Γενικά, σε εκείνο τον ρόλο είχε δώσει μια άλλη αύρα και είχε εξιτάρει τη στάση και τον αγώνα του μεγάλου Μαντέλα μέσα από ρεσιτάλ ηθοποιίας. Ενσαρκώνοντας με μαεστρία τον ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, ο οποίος προσπάθησε μέσα από το ράγκμπι να ενώσει μια χώρα που κάποτε χώρισε το απαρτχάιντ.
Πολλοί φαν του Φρίμαν τον χαρακτήρισαν απαράδεκτο και ορισμένοι ως ξεπουλημένο και η κριτική συνεχίζεται. Ο ίδιος που είχε συμμετάσχει - πάλι σε σκηνοθεσία του Κλιντ Ιστγουντ - και σε μια ακόμα ταινία με βάση το αθλητικό γεγονός
(«Μillion dollar baby») πάντα ήθελε να γνωρίζει και το έκανε ως interactive μέσω των ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε το θαύμα της φύσης και της ζωής.
Το 2010 ο αμερικανός ηθοποιός βρέθηκε στη Ζυρίχη μαζί με τον Μπιλ Κλίντον τότε για να προβάλλει την παρουσίαση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διεκδίκηση του Μουντιαλ που τελικά πήγε στο Κατάρ. Μάλιστα είχε χάσει τα λόγια του επειδή ξέχασε να διαβάσει μια σελίδα και είχε σχολιαστεί και πάλι αρνητικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ηλικία μόλις 9 ετών είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο στο θεατρικό σανίδι του σχολείου του, κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στα 14 του κέρδισε το πρώτο του βραβείο σε διαγωνισμό δραματικού ρόλου. Αυτή η πρωτιά, του έδωσε το ερέθισμα να μετατραπεί σε έναν επιμελή μαθητή, ο οποίος άρχισε σιγά να εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα. Και όμως δεν είχε εξασφαλίσει τα προς το ζην και ουσιαστικά τον βοηθούσαν οικονομικά φίλοι του για να επιβιώσει.
Τελικά πέρασε τις πύλες του Μπρόντγουεϊ, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του το 1967 και πλέον είχε σταθερά τα 72 δολάρια την εβδομάδα που δεν τον έσωσαν μεν αλλά ήταν μια πρώτη οικονομική ανάσα για έναν άνθρωπο που αργότερα φυσικά έγινε εκατομμυριούχος.
Χωρίς να αφήσει τις θεατρικές του εμφανίσεις, όπου μάλιστα διέπρεψε φτάνοντας να προταθεί για βραβείο καλύτερου ηθοποιού (1978), ο Φρίμαν ανταμείφθηκε για την υπομονή του και εξελίχθηκε σε τεράστιο όνομα του παγκόσμιου σινεμά. Το 1997, το βρετανικό περιοδικό «Empire» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους σταρ του κινηματογράφου όλων των εποχών. Οι υποκριτικές του ικανότητες και η χαρακτηριστική του φωνή έγιναν σήμα κατατεθέν της επιτυχίας και της εμπορικότητας, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας και μετατρέποντάς τον φυσικά σε «είδωλο» των απανταχού Αφροαμερικανών.
Εχει παντρευτεί και χωρίσει 2 φορές και έχει 4 παιδιά.
Είναι δε ο μοναδικός Αφροαμερικανός που έχει παίξει σε τρεις βραβευμένες με Οσκαρ ταινίες - «Driving Miss Daisy» (1989), «Unforgiven» (1992) και «Million Dollar Baby» (2004).