Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη στη διάρκεια των καυσώνων του φετινού καλοκαιριού, σε θερμοκρασίες που θα ήταν σχεδόν αδύνατες χωρίς την κλιματική κατάρρευση, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Η ανάλυση των στοιχείων που δείχνουν τους παραπάνω 20.000 θανάτους, από εκείνους που αναμένονταν με βάση τις ιστορικές τάσεις, αποκαλύπτει τις απειλές που θέτει η παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, περιοχές στη Νοτιοδυτική Γαλλία έφτασαν τους 42 βαθμούς και η Σεβίλλη και η Κόρδοβα στην Ισπανία σημείωσαν ρεκόρ 44 βαθμών Κελσίου. Η ανάλυση της ομάδας επιστημόνων World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την κλιματική κρίση.

Εκτός COVID-19

Η ανάλυση δεν υπολογίζει ειδικά τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, αλλά ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος κατά μέσον όρο για τις ημέρες με περίοδο καύσωνα από ό,τι για τις ημέρες χωρίς καύσωνα. Οι θάνατοι από COVID-19 εξαιρέθηκαν.

Στη Γαλλία αναφέρθηκαν 10.420 υπερβολικοί θάνατοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Santé Publique France, η κυβερνητική υπηρεσία υγείας. Ενας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους, δηλαδή 2.816, συνέβη κατά τη διάρκεια ενός από τους τρεις έντονους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα. Οι υπερβολικοί θάνατοι ήταν κατά 20% υψηλότεροι σε περιοχές όπου είχαν εκδοθεί κόκκινοι συναγερμοί για ακραίες θερμοκρασίες.

Στην Ισπανία το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III εκτιμά ότι υπήρξαν 4.655 θάνατοι που οφείλονται στη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Robert Koch εκτιμά ότι 4.500 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Μικρή ευαισθητοποίηση

Η δρ Φριντερίκε Οτο, λέκτορας για την Κλιματική Επιστήμη στο Ινστιτούτο Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον του Imperial College του Λονδίνου, εξηγεί: «Οι καύσωνες είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους υποβαθμίζονται. Παρά τα συντριπτικά αυτά στοιχεία, εξακολουθεί να υπάρχει μικρή ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι ακραίες θερμοκρασίες για την ανθρώπινη υγεία».

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ. Η δρ Γιούνις Λο, ερευνήτρια σε θέματα κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αναφέρει: «Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οπότε μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους και θερμότερους καύσωνες στο μέλλον».

Θέμα προσαρμογής

Εξηγεί ότι η κοινωνία πρέπει να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στη θερμότητα μακροπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων που έχουν καλό εξαερισμό και αποτρέπουν την υπερθέρμανση, την αύξηση του πρασίνου και των πάρκων στις πόλεις και την παροχή πρόσβασης σε όλους στις προειδοποιήσεις για τη ζέστη».