Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του ιδρυτή του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ αλλά και συνδεόμενες με αυτό οντότητες, μετά το αίτημα προστασίας από πιστωτές που κατέθεσε η εταιρεία με βάση τη νομοθεσία περί χρεοκοπιών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και η Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων διερευνούν εάν η FTX χειρίστηκε με παράτυπο τρόπο κεφάλαια πελατών. Επίσης οι αρμόδιες Αρχές από τις Μπαχάμες, όπου φέρεται να βρίσκεται ο ίδιος, φέρονται να έχουν μιλήσει ήδη με τον Μπάνκμαν Φράιντ, σύμφωνα με το Bloomberg, με τον ίδιο να αρνείται ότι το έχει σκάσει στη Νότια Αμερική, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι Αρχές διερευνούν μεταξύ άλλων εάν πάνω από 1 δισ. δολ. σε κεφάλαια πελατών έχουν εξαφανιστεί από το FTX, με τον ιδρυτή του να φέρεται να έχει μεταφέρει κρυφά 10 δισ. δολ. από την FTX στην εταιρεία Alameda Research του ιδίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Αλλες πηγές ανέβαζαν το ποσό που αγνοείται σε περίπου 1,7 δισ. δολ. και άλλες προσδιόριζαν το ποσό αυτό από 1 έως 2 δισ. δολ. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η FTX μετέφερε κεφάλαια πελατών στην Alameda, αλλά τα ποσά αυτά που αγνοούνται αναφέρονται για πρώτη φορά.

Η μαύρη αυτή τρύπα αποκαλύφθηκε από αρχεία που ο Μπάνκμαν Φράιντ μοιράστηκε με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις δύο πηγές.

Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν στο Bloomberg ότι κρύπτο (tokens) αξίας περίπου 662 εκατ. δολ. έφυγαν μυστηριωδώς τόσο από το διεθνές όσο και από το αμερικανικό ανταλλακτήριο της FTX. Η FTX είχε αρχίσει να μεταφέρει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία σε άλλα ψηφιακά πορτοφόλια και αργότερα επιτάχυνε αυτές τις κινήσεις «για να μετριάσει τη ζημιά λόγω της παρατήρησης μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών», σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Εγγραφα που επικαλούνται επίσης οι «Financial Times» δείχνουν ότι η FTX Trading International κατείχε μόλις 900 εκατ. δολ. σε ενεργητικό την Πέμπτη έναντι 9 δισ. δολ. σε παθητικό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς των ΗΠΑ συνέκρινε την κατάρρευση της FTX με την κατάρρευση της ενεργειακής εταιρείας Enron Corp.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολογήσεων S&P Global Ratings εκτιμά ότι η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.com φέρει σημαντικές αλλαγές στον κλάδο και θα αυξήσει την εποπτεία των Αρχών σε αυτόν. «Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας ενισχύουν μια ήδη σημαντική πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και πιθανότατα θα επιταχύνουν τις απαιτήσεις (πληρωμών) εξασφαλίσεων και τις ρευστοποιήσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία περισσότερων παικτών κρυπτογράφησης», σημειώνει ο οίκος.

Πάντως οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης σε εταιρείες παραδοσιακής χρηματοδότησης φαίνεται να περιορίζονται προς το παρόν, εκτιμά η S&P Global Ratings. Ο «χειμώνας των κρύπτο», όπως τον ονομάζει η εταιρεία, που ξεκίνησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους με την απότομη βουτιά των τιμών πολλών τέτοιων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και την κατάρρευση εταιρειών, έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου κλάδου και έχει θέσει σε δοκιμασία την έστω και περιορισμένη έκθεση παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε αυτό.

Πολλά από τα κεντρικά αυτά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως η FTX, είναι μη εισηγμένες εταιρείες με περιορισμένη ενημέρωση για το ευρύ κοινό. Επίσης, η μεγαλύτερη διαφάνεια που προσπαθούν να πετύχουν τέτοια αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια δεν αποτελεί εγγύηση για χρηστή διαχείριση κινδύνων από αυτά και η φύση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται σε αυτά τα αποθεματικά – ιδίως όπου τα αποθεματικά περιλαμβάνουν εγγενή tokens του χρηματιστηρίου – αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, προειδοποιεί ακόμη η S&P Global Ratings.