H διάσκεψη Cop για το κλίμα και το περιβάλλον που ξεκινάει από αύριο στην Αίγυπτο… έχει ήδη αργήσει. Ζητήματα όπως η μείωση των ρύπων, αλλά και η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικά στην παρούσα συγκυρία.

Αν στην προηγούμενη διάσκεψη υπήρχε χρόνος και τρόπος επιλογής αποφάσεων και άσκησης κεντρικών πολιτικών σε επίπεδο πλανήτη, τώρα ο χρόνος έχει χαρακτηριστικά εκπνεύσει και πολύ περισσότερο σε έναν παγκόσμιο καμβά με πολέμους, επιδημίες και ύφεση σε πολλές οικονομίες. Εχει λοιπόν τεράστια σημασία μια δέσμη άμεσων μέτρων που θα αποκαθιστά την κλιματική δικαιοσύνη, αλλά και θα ομογενοποιεί ένα μοντέλο συμπεριφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο όπου το κλίμα θα ιεραρχείται ως ένα από τα μείζονα ζητήματα και θα αποτελεί σημείο ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης.

Εχει επίσης σημασία πως η Cop διεξάγεται στην Αφρική, μια ήπειρο ιδιαίτερα επιβαρυμένη κλιματικά, η οποία μάλιστα σηκώνει δυσανάλογα βάρη από τις αναπτυγμένες δυτικές – και όχι μόνο – χώρες. Αν κάποτε τα περιβαλλοντικά θέματα φάνταζαν πολυτελή, στις συμπληγάδες των οικονομιών και του διεθνούς ανταγωνισμού σήμερα είναι δομικά για την ίδια την αειφορία, τη ζωή και την καθημερινότητα.

Ας γίνει ετούτη η διάσκεψη η απαρχή παγκόσμιων πρωτοβουλιών και ενός πράσινου κοινωνικού συμβολαίου που θα διαπερνά τα κράτη και τους λαούς. Πριν να είναι πολύ αργά.