Η συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των σουπερμάρκετ για ένα καλάθι πενήντα προϊόντων βασικών ειδών στα οποία οι αυξήσεις θα είναι – κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού – μικρές ή μηδενικές, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ομως, ένα βήμα δεν είναι αρκετό ενώ κατά κοινή ομολογία καλούμαστε να περάσουμε τον δυσκολότερο χειμώνα της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα. Παρότι οι Ελληνες κουβαλούν την εμπειρία της ζωής εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων για πάνω από μία δεκαετία, η ενεργειακή και πληθωριστική που έχουν ήδη έρθει – και αναμένεται να επιδεινωθούν – απαιτούν ξεκάθαρα περισσότερο τολμηρές πολιτικές κι ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνώντων προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Τις απαιτούν επειδή πέρα από τις δυσχερείς συνθήκες που δημιουργούν, οι επιπτώσεις τους προστίθενται σ’ εκείνες των προηγουμένων. Ο κίνδυνος – το αποτέλεσμα της εν λόγω συσσώρευσης να αποδειχθεί εκρηκτικό για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση για την κοινωνική συνοχή – είναι πια ορατός.

Μια τέτοια καθημερινότητα καθιστά αναγκαίες όσο το δυνατόν πιο πολλές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του παγώματος των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις τους πλήττουν την πλειονότητα των νοικοκυριών. Γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει πως οι ευάλωτοι δεν θα γίνουν φτωχότεροι, αλλά και πως οι υπόλοιποι δεν θα φτωχοποιηθούν.