Μετά τις καταγγελίες για αποδείξεις-μαϊμού και ύποπτες συναλλαγές, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσει από το τέλος Οκτωβρίου να μοιράζει πρόστιμα και λουκέτα στις επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάζουν σε συγκεκριμένο χρόνο στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Σήμερα τo 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA». Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν ταχύτερα τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στην ΑΑΔΕ.Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασηςπου διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης (το γνωστό «Ζ»).

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχεδιάζει να επισπεύσει τον χρόνο διαβίβασης των στοιχείων και οι αποδείξεις να στέλνονται κάθε 10 με 15 λεπτά.

Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις που «ξεχνούσαν» να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ δεν αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Ομως από το τέλος του επόμενου μήνα (από την 31η Οκτωβρίου) το τοπίο αλλάζει και όσοι δεν είναι συνεπείς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και λουκέτα.

Εφόσον από τον μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε (α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε (β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός δύο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

Τα myDATA φέρνουν αλλαγές στις δηλώσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, τους επόμενους μήνες αναμένεται ναξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, μέτρο το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.