TotalEnergies: Συμφωνία-κλειδί με Κατάρ για LNG

Το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό TotalEnergies προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με φόντο την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας, Πατρίκ Πουγιανέ, ο υπουργός Ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σαάντ Σερίντα αλ Κάαμπι, είπε ότι η TotalEnergies θα συμμετάσχει στο σχέδιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου North Field South (NFS).

ΗΠΑ: μπλόκο στον νόμο για το μαύρο πολιτικό χρήμα

Πλήγμα για την προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας στο καθεστώς που διέπει τις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας μπλόκαραν τη δρομολόγηση σημαντικής νομοθεσίας που είχε ως στόχο να καταπολεμήσει τη πιθανή διακίνηση «μαύρου χρήματος» στις εκλογές. Η λεγόμενη νομοθεσία του Disclose Act, που έφερε τη σφραγίδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα υποχρέωνε μεταξύ άλλων τις μεγάλες πολιτικές οργανώσεις της χώρας, που διακινούν τα κονδύλια στις εκάστοτε προεκλογικές εκστρατείες, να καταγράφουν και να δημοσιοποιούν τους μεγάλους δωρητές.

Ελβετία: Με καύσιμα από τα στρατηγικά αποθέματα

Την απόφαση να αποδεσμεύσει βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και κηροζίνη από τα στρατηγικά αποθέματά της από τις 3 Οκτωβρίου πήρε η Ελβετία προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό των πετρελαϊκών προϊόντων στην εγχώρια οικονομία. Οι περιορισμένες δυνατότητες μεταφοράς φορτίων στον ποταμό Ρήνο και εφοδιαστικά προβλήματα με τις ξένες σιδηροδρομικές μεταφορές προκάλεσαν ελλείψεις στον συμβατικό εφοδιασμό.

Αερομεταφορές: Νέος γύρος αυξήσεων στα εισιτήρια

Το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια προλειαίνουν οι αερομεταφορείς επικαλούμενοι την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οπως είπε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορέων (IATA) Γουίλιαμ Γουόλς μιλώντας στο CNBC, τα αεροπορικά εισιτήρια μπορεί να ακριβύνουν περισσότερο εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας διύλισης και της οικονομικής κατάστασης των αεροπορικών εταιρειών.