Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης έλαβε τέλος. Παράλληλα, όμως, ξεκίνησε ένας πολύμηνος προεκλογικός αγώνας για τα πολιτικά κόμματα, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν στη Θεσσαλονίκη. Ποια ήταν τα δυνατά σημεία κάθε πλευράς; Ποιες οι αδυναμίες της; Πώς ανταποκρίθηκε το κοινό στους αρχηγούς εκείνους που διεκδικούν, με αξιώσεις ή χωρίς, την εξουσία στις επόμενες κάλπες; Τι χειροκρότησε περισσότερο; Ποια ατάκα έγινε viral;

«ΤΑ ΝΕΑ» βάζουν στο μικροσκόπιο την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών που ακολούθησαν το παραδοσιακό «πακέτο» της ΔΕΘ, με ομιλία και συνέντευξη Τύπου την επόμενη ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης είδαν στη Διεθνή Εκθεση μια πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσουν τα συνθήματά τους, την κομματική «γραμμή» των επόμενων μηνών, αλλά και να επιτεθούν στους αντιπάλους τους. Και οι τρεις μίλησαν για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας το επόμενο διάστημα, δίνοντας όμως διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο στις λέξεις. Στάθηκαν, είτε στην ομιλία τους είτε στις απαντήσεις τους, στο θέμα των παρακολουθήσεων, ερμηνεύοντας διαφορετικά τις επιπτώσεις που θα έχει στην πολιτική αντιπαράθεση. Κλήθηκαν, πολλές φορές απρόθυμα, να αναφερθούν στις μετεκλογικές συνεργασίες, αφήνοντας την τελική κατάληξη «στα χέρια του λαού».

Γίναμε σοφότεροι μετά τη ΔΕΘ; Μάλλον όχι – η πολιτική παρουσία στην Εκθεση είναι παραδοσιακά δομημένη με τέτοιο τρόπο που κατά κύριο λόγο βλέπουμε παράλληλους μονολόγους. Αν όμως κανείς είχε διάθεση να παρακολουθήσει, τότε έριξε μια πρώτη ματιά σε όλα εκείνα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Και μαζί, στα προγράμματα και τα αφηγήματα πάνω στα οποία οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.