Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, η επόμενη ημέρα από την «τέλεια καταιγίδα» θα πρέπει να βρει τη χώρα να στηρίζει ενεργητικά και να ενδυναμώνει εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας μας που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης.

n Η νεανική επιχειρηματικότητα, οι μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις είναι αυτές που θα βάλουν τα θεμέλια, θα ενεργοποιήσουν τα εθνικά αντανακλαστικά της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά:

Για πολλούς νέους ανθρώπους η ίδρυση της δικής τους επιχείρησης αποτελεί ένα όνειρο. Για κάποιους άλλους είναι η απλή απάντηση στην πίεση της ανεργίας.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που όλοι σήμερα ευαγγελίζονται στην Ελλάδα δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα.

Το καταναλωτικό μοντέλο του παρελθόντος σήμερα δεν αρκεί. Γι’ αυτό άλλωστε πολλές φιλόδοξες επιχειρηματικές προσπάθειες καταλήγουν σε αυτό που ονομάζεται «κοιλάδα του θανάτου».

Εχει έρθει λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου να εστιάσουμε σε μια κοινή προσπάθεια!

Να μειώσουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και να κάνουμε το «έδαφος» περισσότερο παραγωγικό, βιώσιμο και εύφορο.

Ως χρηματοπιστωτικοί φορείς, έχουμε χρέος να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε τη ροή ρευστότητας προς τις μικρές αλλά και τις νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις και να μετατρέψουμε το «brain drain» της προηγούμενης δεκαετίας σε «brain gain»!

Οφείλουμε να δώσουμε στους νέους πολλούς λόγους να μείνουν στην Ελλάδα.

Στην HDB πιστεύουμε πραγματικά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου μια νέα γενιά επιχειρηματιών – και όχι μόνο οι νεαρής ηλικίας – θα παραμείνει στη χώρα.

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, γνωρίζουμε πως το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον απαιτεί σύγχρονα και ευέλικτα χρηματοδοτικά σχήματα που θα αποτελέσουν εργαλεία στον νέο επιχειρηματία.

Στεκόμαστε αρωγοί στις start-ups και στη διεύρυνση της περιμέτρου των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων που στα αρχικά στάδια λειτουργίας τους δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις διαθέσιμες μορφές οικονομικής στήριξης, ενώ δεν είναι πάντα σε θέση να εκτιμήσουν τη δυναμική των προϊόντων τους ή να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν.

Στην HDB εργαζόμαστε με γνώμονα το τρίπτυχο της οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών αναγκών αναγνωρίζοντας την μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

n Η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση, η αύξηση της απασχόλησης, οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, και η μείωση των ανισοτήτων αποτελούν όρο sine qua non στους άμεσους στόχους της στρατηγικής μας.

Γνωρίζουμε πως το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων δεν μπορεί πια να βασίζεται στις σταθερές του παρελθόντος. Ενα νέο δυναμικό και ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον έχει ήδη δημιουργηθεί.

Η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Η HDB θα συμβάλει με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών κλάδων όπως για παράδειγμα ο αγροτικός, η αγροδιατροφή, η βιομηχανία και ο τουρισμός, έτσι ώστε να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στις εγχώριες αλλά κυρίως στις διεθνείς αγορές του 21ου αιώνα.

Αποδεδειγμένα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συμβάλλει καθοριστικά στην πιστωτική επέκταση. Μέσω των προγραμμάτων εγγυοδοσίας ή επιδότησης επιτοκίου διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότησή τους από τις εμπορικές τράπεζες.

Είναι έτσι δομημένα τα προγράμματά μας, με κλαδικά, αναπτυξιακά και περιφερειακά χαρακτηριστικά ώστε να εκπληρώνουν τον στόχο τους: Να πλαισιώνουν και να υποστηρίζουν δηλαδή τις ΜμΕ στο να διερευνήσουν και να επιδιώξουν τη μεγέθυνσή τους να αποκτήσουν εξωστρέφεια στη δραστηριότητά τους, να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα μέσω των οικονομιών κλίμακας και να υιοθετήσουν σταδιακά χαρακτηριστικά «επιχειρηματικής διακυβέρνησης».

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB αφορούν Εγγυήσεις, Συγ-χρηματοδοτήσεις δανείων, επιδοτήσεις επιτοκίων, επιχορηγήσεις, αλλά και συνδυασμό αυτών.

n ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ COVID-19 (Γ’ ΚΥΚΛΟΣ) – Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

n ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)

n ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (νέο υβριδικό πρόγραμμα που συνδυάζει δάνειο και επιχορήγηση)

n ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΔΑΝΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ)

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν δημιουργούμε όμως μόνο χρηματοδοτικά προγράμματα. Προσφέρουμε εργαλεία και λύσεις στις επιχειρήσεις συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ετσι με τη σύμβαση συνεργασίας με την BPI France – την αντίστοιχη αναπτυξιακή τράπεζα της Γαλλίας – δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ «InnoAgora» by HDB που φιλοξενείται στο Euroquity της BPI France. για τη διασύνδεση κοινοτήτων RD, start ups, MME αλλά και την προσέλκυση επενδυτών.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, επεξεργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, νέα προϊόντα για τον Πρωτογενή τομέα (Χρηματοδοτικά και Μη), Πρόγραμμα ενίσχυσης της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, προγράμματα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.

H Αθηνά Χατζηπέτρου είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ