Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φημίζεται για την ταχύτητα με την οποία λαμβάνει σημαντικές για το μέλλον της αποφάσεις. Ωστόσο, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την περίφημη, και για πολλούς πολυπόθητη, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα «βραχυπρόθεσμο» μέσο για την ενίσχυση του συνόλου της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών αγορών. Συμφώνησαν, δηλαδή, πως ο δρόμος προς ένα ευρωπαϊκό ταμείο αγοράς αμυντικού εξοπλισμού είναι μονόδρομος.

Ολοι οι Ευρωπαίοι δείχνουν να έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι εκτός από οικονομική υπερδύναμη η Ενωση πρέπει να γίνει και στρατιωτική δύναμη προκειμένου να διατηρήσει το στάτους κβο της μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο δραματικά.

Μια ισχυρότερη Ευρώπη είναι εφικτή μόνο μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής ασφάλειας. Κι αν κάτι έχουν διδάξει την ήπειρο οι αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, αυτό είναι πως οι λύσεις που αναζητά στα προβλήματά της είναι αληθινά αποτελεσματικές μόνο όταν βασίζονται στη στενή συνεργασία μεταξύ εταίρων.

Ευτυχώς, οι υπό συζήτηση αποφάσεις – όπως και η επαναβεβαίωση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – μαρτυρούν ότι η ΕΕ έχει μελετήσει τα μαθήματα του παρελθόντος, και προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη της πρόσφατης ιστορίας της.