To timing της αποκάλυψης δεν είναι τυχαίο: τα «Xinjiang Police Files», η έρευνα που πραγματοποίησαν 14 διεθνή Μέσα με βάση 100.000 έγγραφα της αστυνομίας στη Σιντζιάνγκ που χακαρίστηκαν και παραδόθηκαν από άγνωστη πηγή στον γερμανό ανθρωπολόγο Αντριαν Ζενς δημοσιοποιήθηκε παράλληλα με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κίνα, για πρώτη φορά από το 2005, η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ – και δη την επίσκεψη που ξεκίνησε χθες η Μπατσελέτ, χωρίς όμως να συνοδεύεται από δημοσιογράφους, με πρόσχημα τον COVID-19, στην επαρχία Σιντζιάνγκ, εκεί όπου η Κίνα κατηγορείται πως έχει κλείσει σε στρατόπεδα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούρους, προχωρώντας συχνά σε αναγκαστικές στειρώσεις και επιβάλλοντας καταναγκαστική εργασία.   

Τα έγγραφα, που αφορούν την περίοδο 2000-2018, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και 20.000 ονόματα Ουιγούρων που τελούσαν τότε υπό κράτηση καθώς και 5.000 φωτογραφίες συλληφθέντων, ηλικίας από 3 έως 94 χρόνων. Γραμμένα κατά κανόνα σε πολύ γραφειοκρατική και αφηρημένη γλώσσα, περιγράφουν εκ των έσω την ένοπλη και καταναγκαστική φύση αυτών των υποτιθέμενων «κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης» στα οποία έχει κλείσει – σύμφωνα και με τον ΟΗΕ – το Πεκίνο εκατοντάδες χιλιάδες Ουιγούρους και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, με άλλοθι την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. «Αν οι μαθητές δεν ακούνε τις οδηγίες, οι ένοπλοι αστυνομικοί μπορούν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο. «Αν οι μαθητές δεν υποκύπτουν στο φόβητρο, αν συνεχίζουν να ανεβάζουν την ένταση, επιχειρήσουν να δραπετεύσουν ή να αρπάξουν όπλα των φρουρών, αυτοί θα τους σκοτώνουν».  

Με βάση τα αρχεία που χακαρίστηκαν, ο γερμανός ανθρωπολόγος Αντριαν Ζενς υπολόγισε πως το 2018 ένα ποσοστό 12,1%-12,5% των ενηλίκων εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή Κονασεχέρ της Σιντζιάνγκ αντιμετώπιζαν κάποιας μορφής εγκλεισμό, «σε επανεκπαίδευση, σε κράτηση ή στη φυλακή» – ένα ποσοστό κράτησης που ξεπερνά, όπως επισήμανε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», κι εκείνα του σταλινισμού. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί ήδη το Πεκίνο για «γενοκτονία». Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Μισέλ Μπατσελέτ θα καταφέρει να δει από πρώτο χέρι την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ, εκτιμώντας πως το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί την επίσκεψή της για λόγους προπαγάνδας.