Η επιτάχυνση των ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε έξι περιοχές της χώρας αποφασίστηκε εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας η ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ακόμη και οι κινήσεις που κάποιος αναγκάζεται από τα γεγονότα να κάνει έχουν πιθανότητες να τον ωφελήσουν.

Εφόσον η Ελλάδα έχει εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να κατορθώσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με τον εθνικό της πλούτο – όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Αυτή η απεξάρτηση θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ισχύ της και οικονομικά και γεωπολιτικά.

Το ενεργειακό τοπίο σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή αναδιατάσσεται λόγω της επιθετικότητας του Βλαντίμιρ Πούτιν, και αν τα αποτελέσματα των εξορύξεων δείξουν πως είναι εφικτό, η Αθήνα θα κληθεί να επανεφεύρει τον ρόλο που τώρα παίζει – εντός ευρωπαϊκών συνόρων από τη μία και στην Ανατολική Μεσόγειο από την άλλη – μέσα σε ένα νέο σκηνικό. Θα κληθεί να αδράξει μια μοναδική ευκαιρία, από εκείνες που ενδεχομένως αλλάζουν το μέλλον ενός κράτους.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, ώστε η χώρα να μην είναι απλώς κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς, αλλά να γίνει η ίδια παραγωγός αερίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα την καθιστούσε υπολογίσιμο παίκτη τόσο στην οικονομική όσο και στη διπλωματική σκακιέρα.