Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί πολλαπλές καταστροφές, όχι μόνο στο θύμα της ρωσικής εισβολής, αλλά και στον εισβολέα, όπως και στις χώρες που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό απ’ αυτόν. Η Ρωσία, άλλωστε, δεν επιτίθεται μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και στον κυβερνοχώρο, και στις κάλπες. Ο στόχος της δεν είναι μόνο να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά και να διχάσει τη Δύση.

Οι εκλογικές νίκες του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σερβία λειτουργούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ούγγρος πρωθυπουργός ήδη αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιβολή ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, ιδιαίτερα στο ενεργειακό πεδίο. Η «τέλεια καταιγίδα» όμως, το χείριστο δυνατό σενάριο δηλαδή για τη φιλελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη, θα εκπληρωθεί αν συμβεί αυτό που πριν από πέντε χρόνια χαρακτηριζόταν αδιανόητο, πριν από λίγους μήνες ακόμη θεωρούνταν απίθανο, τώρα όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί: η εκλογή της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας.

Η ακροδεξιά υποψήφια, που δεν κρύβει τον θαυμασμό της για τον Πούτιν και έχει λάβει δάνειο για την προεκλογική της εκστρατεία από ρωσική τράπεζα, έχει πλησιάσει τις τελευταίες ημέρες τον Εμανουέλ Μακρόν σε απόσταση αναπνοής. Αντί να τιμωρείται εκείνη από τους ψηφοφόρους για την αντιευρωπαϊκή της πολιτική, δέχεται πυρά ο απερχόμενος πρόεδρος επειδή προσπάθησε επανειλημμένα να πείσει τον ρώσο ομόλογό του να μην εφαρμόσει τα εγκληματικά του σχέδια!

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο αυριανός πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών αναμένεται να αναδείξει τον Μακρόν και τη Λεπέν στις δύο πρώτες θέσεις. Και η μάχη της 24ης Απριλίου θα είναι σκληρή. Η αποχή και ο αντιδυτικισμός ενός μέρους της Αριστεράς θα πλήξουν τον απερχόμενο πρόεδρο. Η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ενισχύσει την αντίπαλό του. Αλλά οι Γάλλοι πρέπει να αντισταθούν στην κόπωση και στην παραπληροφόρηση. Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν μόνο το δικό τους μέλλον. Αλλά και το μέλλον ολόκληρης της Δύσης.