Οι λέξεις ίσως είναι φτωχές για να συνοδεύσουν τις εικόνες από τους δρόμους της Μπούτσα. Η σφαγή των αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα στην κωμόπολη έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα ξυπνούν μνήμες από τις πιο σκοτεινές ώρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κι οι προπαγανδιστικές δηλώσεις των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν πρόκειται να αλλάξουν την αλήθεια που όλοι είδαν στα φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Η Μόσχα έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου – ενώ ενδεχομένως θα μπορούσε να κατηγορηθεί και για γενοκτονία, όπως υποστηρίζει ο ουκρανός πρόεδρος. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να μη μείνει μόνο στα καταδικαστικά μηνύματα ή την έκφραση του αποτροπιασμού της.

Εχει υποχρέωση να συγκεντρώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τα ρωσικά εγκλήματα εκεί, και να οδηγήσει όσους ευθύνονται – είτε μιλάμε για στρατιωτικούς είτε για πολιτικούς – ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Πιθανότατα είναι και νομικά περίπλοκο, μια κι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αποτολμηθεί.

Ο στρατός του Πούτιν διεξάγει – ξεκάθαρα πια – έναν πόλεμο χωρίς κανόνες στα εδάφη της Ουκρανίας. Εναν πόλεμο που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με εκείνον που εξαπέλυσαν οι ναζιστικές δυνάμεις στη Γηραιά Ηπειρο. Γι’ αυτό ο ελεύθερος κόσμος έχει μία μόνο επιλογή: Να τιμωρήσει τους υπευθύνους.