Παρεμβάσεις για την προστασία του πολίτη από την τρέχουσα κρίση, ναι, στοχευμένες δε. Η όλη νέα πραγματικότητα, περίπλοκη και εν πολλοίς εξελισσόμενη, απαιτεί μέριμνα, ευελιξία, έγκαιρες αποφάσεις, αλλά και σχέδιο. Κι αυτό αφού δεν μπορεί στο όνομα απλώς της όντως υπαρκτής δυσκολίας να  επιστρέψουμε ως χώρα σε μια αλόγιστη επιδοματική πολιτική ή σε μια ασχεδίαστη καταβολή ποσών, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις δεσμεύσεις της χώρας και τις εύθραυστες ισορροπίες στο δημοσιονομικό πεδίο.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι εδώ, απαιτείται η ενίσχυσή τους, αλλά δεν επιτρέπεται επίσης πίσω από μια διασταλτική περιγραφή τους να οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη παροχολογία που απλώς θα μεταθέτει για λίγο το πρόβλημα. Εξάλλου η όλη αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων, αλλά και της ενεργειακής κρίσης περνάει και από την Ευρώπη και από τον βαθμό ανάσχεσης των τάσεων μέσω κεντρικών αποφάσεων όπως χθες στο Eurogroup, αλλά και όπως δείχνει η έντονη κοινοτική ζύμωση των ημερών.

Επειδή είναι επιρρεπής η δημόσια σφαίρα και η δημόσια διοίκηση εξάλλου σε υπερβολές, όπως οι παροχές του ΟΑΕΔ που αξιοποιούσαν προσφάτως μη ευάλωτοι συμπολίτες μας, η στοχευμένη πολιτική καθίσταται επείγουσα. Και είναι και ένα στοίχημα για τη χώρα, τώρα που ανακάμπτει οικονομικά και παρά τη γεωπολιτική ρευστότητα, να αποδείξει πως έχει ενηλικιωθεί στο σκέλος των υποχρεώσεων και των δαπανών της ώστε και τη λαϊκή οικογένεια να διατηρήσει εντός του δικτύου της κοινωνικής συνοχής και την αναπτυξιακή δυναμική της να μην απολέσει.