Χθες το πρωί οι ρωσικοί πύραυλοι στόχευσαν και τη Δυτική Ουκρανία. Μια στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, και μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, δέχθηκε αεροπορική επιδρομή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση στα δυτικά, η οποία αποτελεί τον παραδοσιακό τόπο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των Ουκρανών με το ΝΑΤΟ.

Η επιλογή του στόχου έμοιαζε σχεδόν αδιανόητη τις προηγούμενες ημέρες, η περιοχή θεωρείτο ασφαλής. Οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως, φαίνεται να προσπαθούν να φέρουν τον πόλεμο πιο κοντά στα σύνορα των χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με απώτερο σκοπό την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης. Μιας πίεσης που όταν θα φτάσει η ώρα της κατάπαυσης του πυρός θα αποφέρει στη Ρωσική Ομοσπονδία το τέλος του πολέμου με τους δικούς της όρους.

Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Γιατί θα μπορούσε να επιβεβαιώνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά. Οπως και αυτούς που διατείνονται ότι όσο τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν του επιτρέπουν να παρουσιάσει στο εσωτερικό της Ρωσίας μια νίκη, θα γίνεται ολοένα και πιο επιθετικός.

Αν το εν λόγω χτύπημα είναι ένα μήνυμα του ρώσου προέδρου προς τη Δύση, τότε οι νατοϊκές χώρες οφείλουν να απαντήσουν πολύ προσεκτικά και ταυτόχρονα πολύ αποφασιστικά.