Το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις Οινούσσες και τη Χίο μεταξύ του τουρκικού αλιευτικού σκάφους, το οποίο παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα, και του σκάφους του Λιμενικού σίγουρα δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούν στενά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εξού και οι ελληνικές Αρχές φέρεται ότι εξετάζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο μιας τουρκικής προβοκάτσιας. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται επειδή η γειτονική χώρα πλέον εγείρει αμφισβητήσεις μέχρι και για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ η ακτοφυλακή της διακινεί την «πληροφορία» πως ένας τούρκος ψαράς τραυματίστηκε, κάνοντας λόγο «για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Αγκυρα έχει προσπαθήσει πολλές φορές να δημιουργήσει εντυπώσεις στο Αιγαίο – και φυσικά να τις εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά με βαρύγδουπη ρητορική. Αυτή ακριβώς η εμπειρία από τον τρόπο σκέψης και δράσης των γειτόνων επιβάλλει στην Αθήνα να δείξει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ταυτόχρονα.

Αν η τουρκική πλευρά σχεδιάζει κι άλλες προκλήσεις προσεχώς – κατά την προσφιλή της τακτική -, η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει. Οφείλει να μην παρασυρθεί, αλλά και να μην επιτρέψει να εκληφθεί το κρύο αίμα με το οποίο θα αντιδράσει ως αδυναμία. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Ομως η χώρα μας βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, στο στρατόπεδο όσων ομνύουν στους κανόνες τους διεθνούς δικαίου.