Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Οταν ο αμερικανός πρόεδρος κάνει περισσότερα από τον γερμανό καγκελάριο για να αποτρέψει έναν πόλεμο στην Ευρώπη, τότε κάτι δεν πάει καλά με τη γερμανική εξωτερική πολιτική. Με την απραξία του, ο Ολαφ Σολτς βλάπτει τη διατλαντική συνεργασία περισσότερο κι από τον Τραμπ». Η διαπίστωση αυτή της «Suddeutsche Zeitung» αποτυπώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια τόσο των Γερμανών όσο και των ευρωπαίων συμμάχων για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο Ουκρανικό - και όχι μόνο.
Χαρακτηριστική ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη το βράδυ στο Βερολίνο. Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού και ότι η Ρωσία γίνεται μια «δύναμη αστάθειας» στην Ευρώπη. Ο γερμανός καγκελάριος αρκέστηκε να ζητήσει «σαφή βήματα αποκλιμάκωσης και απόλυτο σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών, τις οποίες έχει αποδεχτεί και η Ρωσία». Και όταν ρωτήθηκε αν θα στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστούν τα μέλη του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Ουκρανία δεχθεί επίθεση, αναφέρθηκε στον ΟΑΣΕ και την ιστορική του σημασία στην αναζήτηση του διαλόγου. (Ο Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι η Γαλλία θα στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία) Στο αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική συνδρομή, όπως τεθωρακισμένα οχήματα και ναυτικό εξοπλισμό, το Βερολίνο επικαλείται παγίως το αυστηρό γερμανικό πλαίσιο εξαγωγών όπλων σε χώρες κρίσεων. Εχει πρόβλημα ακόμη και με την παράδοση από την Εσθονία στην Ουκρανία αντιαρματικών πυροβόλων που προέρχονται από τα αποθέματα της πρώην DDR. «Συνειδητοποιεί το Βερολίνο πόσο επιζήμιο είναι το κομφούζιο της στάσης του, όχι μόνον για τη Γερμανία, αλλά και για την ΕΕ;» έγραψε στο Twitter ο κορυφαίος διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Με τα πολλά, η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα της στέλνει στην Ουκρανία 5.000 κράνη. «Η συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης με αφήνει άφωνο», δήλωσε στην «Bild» ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. «Δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε αντιμέτωποι με πλήρως εφοδιασμένες ρωσικές δυνάμεις που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλουν ξανά στην Ουκρανία. Τι είδους υποστήριξη θα στείλουν την επόμενη φορά, μαξιλάρια;».
Το κομφούζιο είναι εμφανές και στο θέμα του Nord Stream 2, κληρονομιά του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που συνδέει απευθείας Ρωσία και Γερμανία. Είναι έτοιμος και εκκρεμεί η αδειοδότηση για τη λειτουργία του. Τον χρειάζεται η Γερμανία για την ενεργειακή της μετάλλαξη, αλλά τον πολεμούν ανατολικο-ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε τοποθετηθεί ανοιχτά κατά του αγωγού. Τώρα παραδέχεται και ο καγκελάριος Σολτς ότι ο αγωγός δεν θα μπορέσει να αποκλειστεί από ενδεχόμενες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ενα άλλο πεδίο αντιδικίας με την ΕΕ αφορά την Κίνα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είπαν στο Politico ότι το Βερολίνο προσπαθεί παρασκηνιακά να υπονομεύσει τη λήψη μιας κοινής θέσης για την Κίνα και διαφωνεί με την αποφασιστική υπεράσπιση της Λιθουανίας απέναντι στον οικονομικό εκβιασμό που δέχεται από το Πεκίνο. Οταν η Γαλλία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο το παράκανε με τις επιθέσεις του κατά της ενιαίας αγοράς, η καγκελαρία άρχισε να παίρνει τηλέφωνο «όποιον μιλάει γερμανικά στην Κομισιόν» και να του ζητά να χαμηλώσει τους τόνους.