Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Καλά νέα» για τη χώρα μας έρχονται από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Συγκεκριμένα, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε όσον αφορά στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) για το έτος 2021 και κατατάχθηκε στην 58η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες. Πρόκειται για την καλύτερη θέση των τελευταίων 10 ετών. Η χώρα μας συγκαταλέγεται σε εκείνες που έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο κυρίως χάρη στις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας για δεύτερη συνεχή χρονιά, εν μέσω μάλιστα των προκλήσεων που σχετίζονται με την πρωτοφανή πανδημία, καταδεικνύει την αταλάντευτη δέσμευση της χώρας στην ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς.
Οι φόροι
που... αποδίδουν
Οι αυξημένες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και του ΦΠΑ λόγω αυξημένης κατανάλωσης και τουρισμού ενίσχυσαν τα κρατικά ταμεία το 2021. Τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 1,266 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, ενώ εάν ληφθεί υπόψη η παράταση στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, η πραγματική αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2021 στα 10,327 δισ. ευρώ και είναι μικρότερο κατά 2,619 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2021, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 54,878 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,458 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Ο «χρησμός»
του τραπεζίτη
Υποχώρηση του πληθωρισμού μέσα στο τρέχον έτος «βλέπει» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega και στη Νίκη Λυμπεράκη. Παράλληλα, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα αύξησης του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας πως η ΤτΕ συμμετέχει στη σχετική διαβούλευση. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες και δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση τους λαμβάνει υπόψη. «Υπάρχει μια διαβούλευση, η ΤτΕ είναι ένας από τους οργανισμούς που θα προσφέρει την τεχνογνωσία της. Με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα αμείβεται περίπου το 27% του εργατικού δυναμικού. Είναι δίκαιο αίτημα η αύξηση του κατώτατου».
Η αντίδραση της ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να συσφίξει την πολιτική της αν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο της, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Philip Lane σε εφημερίδα της Λιθουανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Νομίζω ότι είμαστε πάντα σαφείς ότι καθοδηγούμαστε από τις προθέσεις μας να πετύχουμε ένα ποσοστό πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Lane. «Ετσι, θα προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές μας, είτε πρόκειται για αγορές περιουσιακών στοιχείων είτε για τα επιτόκιά μας, ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».
Η παράταση
της παράτασης
Την παράταση της ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού έως τις 31.3.2022 ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ενόψει της δίμηνης παράτασης της δυνατότητας σύνταξης συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας την τελευταία ως «δώρον άδωρον» αν δεν συνοδευτεί και από την παράταση των βεβαιώσεων μηχανικού.
Nαυαγεί μεγάλο ντιλ στα... μικροτσίπ
Αδοξο τέλος, όπως όλα δείχνουν, έχει το πολυδιαφημισμένο deal στον κλάδο των μικροτσίπ. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η αμερικανική Nvidia έχει αρχίσει τις προετοιμασίες αποχώρησης από τη διαδικασία εξαγοράς της Arm από την ιαπωνική SoftBank Group καθώς δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμφωνίας 40 δισ. δολαρίων. Οι μόνιμες ενστάσεις των εποπτικών αρχών για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού εκτιμάται πως ήταν βασικός λόγος του… ναυαγίου. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, η παραπάνω εξαγορά που θα γινόταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου των ημιαγωγών είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία μικροτσίπ, συμπεριλαμβανομένων και των πελατών της Arm.