Η έκρηξη των deals σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας που ήταν εμφανής το 2021, δείχνει να συνεχίζεται και το 2022, καθώς εγχώρια αλλά κυρίως ξένα κεφάλαια αυξάνουν τις επενδύσεις τους στη χώρα, με το «brand Ελλάδα» να βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Ηδη τις πρώτες ημέρες του 2022, είχαμε το Joint Venture της ΔΕΗ με τον όμιλο Motor Oil με στόχο μεγάλο projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, ενώ ο γαλλικός όμιλος λιανικού εμπορίου Carrefour επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω συνεργασίας με τη Retail & more S.A., θυγατρική του Ομίλου Teleunicom (συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη), με στόχο το άνοιγμα οκτώ μεγάλων καταστημάτων σε πρώτη φάση. Ο όμιλος Fourlis προχώρησε σε συμφωνία με τη βρετανική Holland & Barrett και φέρνει στην Ελλάδα την αλυσίδα ευεξίας έχοντας πλάνο για άνοιγμα 120 καταστημάτων.
Ο ξενοδοχειακός όμιλος Marriott συμφώνησε με την ελληνική TEMES (Hilton, Costa Navarino) για τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου W Costa Navarino στο Navarino Waterfront, ενώ στην Ελλάδα επεκτείνεται και η Nobu Hospitality, καθώς θα ανοίξει το Nobu Hotel and Restaurant Santorini στη Σαντορίνη. Σημαντικότατες επενδύσεις συνεχίζονται στους τομείς των ξενοδοχείων, των εμπορικών κέντρων και συνολικά της ελληνικής αγοράς ακινήτων από τις Blackstone, Hines, Henderson Park, Sterner Stenhus, Varde Partners, Brook Lane Capital, HIG Capital, Dromeus Capital, Brooklane, Zoia fund, Dimand κ.ά.
Το ελληνικό fund EOS Capital Partners προχώρησε σε επένδυση στην εταιρεία Αρχειοθήκη Α.Ε., η Sunlight Group (όμιλος Olympia), εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform, η Epsilon Net εξαγόρασε την CSA, η Entersoft τη Logon, η Trade Estates, βραχίονας του ομίλου Fourlis στον χώρο του real estate την Bersenco, ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε και η 10η εξαγορά του fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR στον χώρο των τροφίμων με την εταιρεία Select Fish A.E.
Οι παγκόσμιες τράπεζες
Παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες αυξάνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Η Deutsche Bank δημιουργεί στην Αθήνα κέντρο παροχής υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής, που θα συντονίζει τις δραστηριότητες του ομίλου στην περιοχή, ενώ την αύξηση της παρουσία τους στη χώρα φέρεται να εξετάζουν Goldman Sachs, Bank of America και Nomura, ενώ γραφείο αντιπροσωπείας άνοιξε η Commercial Bank of China. Το φλερτ της JP Morgan (που έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα), με την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Viva Wallet για ορισμένους δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο, ενώ με τις διεργασίες αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη στην Ελλάδα συναρτάται και η εξαγορά της ICAP από τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο CRIF.
Από την άλλη πλευρά οι τελευταίες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών προσέλκυσαν διεθνή κεφάλαια, την ώρα που το ΤΧΣ αναμένεται να πουλήσει εφέτος μέρος των συμμετοχών του στον κλάδο, ενώ η είσοδος της Ellington ως στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank, αποτέλεσε μάλλον λύση ανάγκης.
Τον τελευταίο χρόνο, πάντως, όλο και περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Oracle, Cisco, Team Viewer, Volkswagen, Amazon Web Services κ.λπ.) επενδύουν στην Ελλάδα, η οποία για ορισμένους μπορεί να αποτελέσει έναν διεθνή κόμβο παραγωγής ψηφιακής τεχνολογίας, την ώρα που και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), η αξία του οποίου από τα 5-6 δισ. ευρώ σήμερα εκτιμάται πως θα τριπλασιαστεί στα 15 δισ. ευρώ εντός της προσεχούς πενταετίας.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η εξαγορά της Wind από την BC Partners, της Pharmathen από την Partners Group, της Chipita από τον αμερικανικό κολοσσό των σνακ, τη Mondelez International, δεικνύουν πως η αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie Infrastructure and Real Assets Group με αποτίμηση 30% μεγαλύτερη της μέσης εκτίμησης της αγοράς, κατέστησε εμφανές πως στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υπάρχει αξία.
Μόνο το CVC Capital Partners, που έχει αποκτήσει πληθώρα εταιρειών από διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), μετά και την απόκτηση του 10% της ΔΕΗ φέρεται ότι θα συνεχίσει τις εξαγορές, αυξάνοντας τις επενδύσεις στη χώρα από περίπου 1,5 δισ. ευρώ σήμερα σε πάνω από 2 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα, ενώ μαζί με τη Fairfax (μεγαλομέτοχος μεταξύ άλλων στη Eurobank), την PSP και τη Fraport είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.
Η κρίσιμη μάζα
Επίσης, ο νέος όμιλος τροφίμων Θεοδωρόπουλου, μετά την αποεπένδυσή του από την Chipita, εκτός από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και τη ΜΕΒΓΑΛ, φέρεται ότι εξετάζει νέες κινήσεις, ενώ με (και γεωπολιτικό) ενδιαφέρον αναμένονται οι επενδύσεις στον τομέα της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.
Η αναδιάρθρωση στον τομέα της πληροφορικής είναι επίσης ενδεικτική της προσπάθειας των εταιρειών να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα για τη διεκδίκηση ψηφιακών έργων των 7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς εταιρείες όπως π.χ. οι Singularlogic, Data Communication, Lamda Hellix, Retail link, Wedia, Cloudfin, Computer Life, Team Candi, Inteli, Optimum, Technolife, Intrasoft International άλλαξαν χέρια το τελευταίο 12μηνο. Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά έχει επίσης μεταβληθεί, απόρροια των εξαγορών των AXA Ελλάδας από την Generali Ελλάδας, της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC, της Metlife από τη NN Ασφαλιστική και της Insurance Market από το Anytime.
Τον τελευταίο χρόνο είχαμε επίσης μεταξύ άλλων, την απόκτηση του 48% του ομίλου Ideal από το Virtus International Partners, την εξαγορά της Κρητών Αρτος από τη Switzgroup, που συνοδεύτηκε και από την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της αλυσίδας «Κουλουράδες», την εξαγορά της kiosky's, της Alfa Διανομές, της delivery.gr και της e-table από τη γερμανική πολυεθνική διαδικτυακής παράδοσης φαγητού Delivery Hero, που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα μας μέσω της e-food, της clickdelivery.gr καθώς και της deliveras.gr, ενώ στην απόκτηση της Pet City προχώρησε η BC Partners.