Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τα 5,5 Ρίχτερ ήταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε σε μια ευαίσθητη περιοχή, στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, γι' αυτό και ανησυχήσαμε αρχικά. Ενας σεισμός 5,5 Ρίχτερ, 20 χλμ. νότια των Καρυών του Αθω, αισθητός σε όλη την Ελλάδα και με πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με τον κύριο σεισμό αλλά επειδή είναι πάνω σε ένα ευαίσθητο σημείο του ρήματος της Ανατολίας, έπρεπε να δώσουμε μια ιδιαίτερη προσοχή. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και δεν είχαμε ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων, ούτε και θα έχουμε. Ιστορικά, η Τάφρος του Βορείου Αιγαίου έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως τα 7,5 Ρίχτερ το 1905 στη μύτη της χερσονήσου του Αθω, συνεπώς έπρεπε με κάθε τρόπο να είμαστε σε επιφυλακή ώστε αν συμβεί κάτι μεγαλύτερο να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Αν και το επίκεντρο ήταν στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές και επομένως δεν θα είχε τόσο μεγάλη επιβάρυνση στον χερσαίο χώρο. Γενικώς, όλο το μήκος του ρήγματος του Βορείου Αιγαίου είναι επικίνδυνο. Για τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση, ήδη είμαστε σε κατάσταση απομείωσης όλων των καταστάσεων ετοιμότητας. Ηδη έχει δώσει πολλούς μετασεισμούς οπότε φαίνεται ότι δεν έχουμε θέμα.
Οσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο 20ήμερο, εντάσσεται σε μια γενικότερη ανησυχία του ελληνικού χώρου και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως Κρήτη, Ρόδο, Λευκάδα. Ολα αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζουν μόνο μια χρονική ταύτιση χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους γεωδυναμικά.
Συνεπώς, μένουμε στο ότι υπάρχει μια γενικότερη έξαρση σεισμικότητας, η οποία βέβαια έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές. Στον κόσμο που ίσως έχει ανησυχήσει με τα πρόσφατα σεισμικά φαινόμενα, εκείνο που θέλω να πω είναι να δίνει σημασία μόνο σε επίσημες ανακοινώσεις των υπεύθυνων αρμόδιων φορέων και όχι σε παραπληροφόρηση ή στα κοινωνικά δίκτυα που μπορεί να λένε ό,τι θέλουν και βέβαια να ακολουθεί τις βασικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΟΑΣΠ για τέτοιες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα για τον σεισμό στον Χορτιάτη, κατανοώ ότι ανησύχησε τους κατοίκους γιατί τον αισθάνθηκαν πολύ έντονα λόγω της μικρής απόστασης που υπάρχει, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό το μικρό ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, υπολογίσιμο που να προκαλέσει ζημιές. Σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μια περιοχή που μας ανησυχεί περισσότερο σε σχέση με άλλα σημεία. Στο παρελθόν έχουμε διαψευστεί περιμένοντας σεισμούς στο τόξο ή αλλού που τελικά ήρθαν από περιοχές που δεν το περιμέναμε. Και αυτό είναι και ένα δίδαγμα για όλους εμάς και κυρίως για όποιον έχει ευθύνη όπως εγώ, ως πρόεδρος του ΟΑΣΠ, διότι πρέπει να βλέπουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο τις περιοχές με υψηλή σεισμικότητα. Είμαστε υπεύθυνοι για όλη τη χώρα και οπουδήποτε συμβεί κάτι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.
Ο Ευθύμης Λέκκας είναι καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας