Αίτημα για την κατοχύρωση της ονομασίας «αφρίνα» στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη) της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέβαλε πρόσφατα η Ελλάδα. Πρόκειται για το 114ο ελληνικό τρόφιμο που διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στην ξεχωριστή λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων που διακρίνονται για τη μοναδικότητά τους. Η αφρίνα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένας ιδιαίτερος τύπος θαλασσινού αλατιού με πλούσια ιχνοστοιχεία που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου. Το μικροκλίμα που δημιουργούν οι Αλυκές, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή συγκομιδή που γίνεται χειρωνακτικά, προσδίδουν στο προϊόν μοναδικά χαρακτηριστικά. Ανάλογοι θησαυροί βρίσκονται κρυμμένοι και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας. Πέρα από μια σειρά ελαιολάδων και τυριών (με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της φέτας), ευρωπαϊκή βούλα φέρουν είτε ως ΠΟΠ είτε ως ΠΓΕ η μαστίχα Χίου, το τοματάκι και η φάβα Σαντορίνης, το καλαθάκι Λήμνου, η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «άναμμα», το μελεκούνι Ρόδου, τα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς, το ρόδι Ερμιόνης, η αγκινάρα Ιρίων και άλλα πολλά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν απαντάται κάτι αντίστοιχο. Τόσος διατροφικός πλούτος συγκεντρωμένος σε τόσο μικρή έκταση γης.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ