Να διοχετεύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε από τις τράπεζες ο Χρήστος Σταϊκούρας, περιγράφοντας την ενίσχυση της ρευστότητας ως ένα από τα βασικά στοιχήματα της επόμενης ημέρας για την πραγματική οικονομία. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η στήριξη με ρευστότητα των επιχειρήσεων, πρωτίστως των μικρομεσαίων, αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη βάση αυτή, συνέστησε στα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τη ροή των δανειοδοτήσεων στην αγορά.  

Ο ίδιος, αποτιμώντας την πορεία παροχής ρευστότητας, ανέφερε πως τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επιβεβαιώνουν ότι «οι τράπεζες διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Πρόσθεσε, ωστόσο, με έμφαση: «Οχι όμως στην επιθυμητή ένταση και έκταση, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σχετικά και συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού. Πρόκειται για πρόβλημα που δεν εμφανίζεται μόνο στη Ελλάδα, αλλά είναι εντονότερο στη χώρα μας. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Τώρα είναι η ώρα των πιστωτικών ιδρυμάτων να συμβάλουν περισσότερο, καθοριστικά, ώστε όλες οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να οικοδομήσουμε μια οικονομία δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες».  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων προς τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου το 8μηνο του έτους, ανέρχεται στα 11,2 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2021 διαμορφώνονται στα 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ. «Το τραπεζικό σύστημα διαθέτει καλύτερη ποιότητα ενεργητικού, φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές και το ευρωσύστημα και αυξημένες καταθέσεις. Η βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε.