Κατά γενική ομολογία, πλέον δημιουργείται για τη χώρα μας μια μείζων γεωπολιτική ευκαιρία. Και η θρυαλλίδα αυτής είναι προφανώς η νέα αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία που επιπλέον κυρώθηκε από την Εθνική μας Αντιπροσωπεία κατά πλειοψηφία και ορθώς. Η ευκαιρία αυτή δεν έχει απλώς να κάνει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας και εύρους. Εχει επίσης σημασία για τον νέο ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στη ΝΑ Μεσόγειο.

Κι αυτό για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί παραμένουμε η χώρα – πόλος σταθερότητας στην περιοχή, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεύτερον, γιατί η νέα ρευστοποίηση των γεωπολιτικών συσχετισμών διαμορφώνει νέες στρατηγικές για τα κράτη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, θα διαδραματίσει αναμφισβήτητα έναν τεράστιο ρόλο εντός ΕΕ αλλά και ευρύτερα στο σκέλος της ασφάλειας. Αρα είναι σε θετική κατεύθυνση η εμβάθυνση και η πιο οργανική σχέση μας μαζί τους. Τρίτον, γιατί μια σταθερή χώρα με αξιόπιστη ισχύ και συμμαχίες είναι μια χώρα ασφαλής και ανοιχτή στην ανάπτυξή της. Η ισχύς περνάει από την ανάπτυξη, αλλά και η ανάπτυξη προϋποθέτει ισχύ.

Η Συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση επιταχύνει όλα τα παραπάνω και τα αποτελέσματα θα είναι απτά αφού διαμορφώνουν επιπροσθέτως και ένα νέο διπλωματικό αλλά και οικονομικό κεφάλαιο. Στο νέο κάδρο των μεταβαλλόμενων συσχετισμών, η Ελλάδα βγαίνει πιο έτοιμη, πιο δυνατή και πιο ανθεκτική στις προκλήσεις.