Εδώ και μία εβδομάδα έχει φουντώσει ξανά η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών – παρότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να διαψεύσει τα σενάρια εμφατικά, λέγοντας ότι θα ήταν ένας τακτικισμός κι εκείνος δεν τους συνηθίζει. Οσοι δεν πείστηκαν από την κατηγορηματική δήλωσή του υποστηρίζουν πως το πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε από το Βελλίδειο υποδηλώνει ότι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Το υποδηλώνει, συνεχίζουν, γιατί υπήρξε ανέκαθεν πάγια τακτική των ελλήνων πρωθυπουργών να στρώνουν εκλογικό χάλι με γενναιόδωρες παροχές στους ψηφοφόρους.

Η μέχρι τώρα εμπειρία στηρίζει το σκεπτικό τους. Ωστόσο, η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από σταθερότητα. Δεν της χρειάζονται εκλογικοί αιφνιδιασμοί. Αλλωστε, στις δημοσκοπήσεις δεν διατυπώνεται κάποιο σχετικό αίτημα, άμεσα ή έμμεσα. Οι πολίτες που ψήφισαν την κυβέρνηση το 2019 έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τη δέσμευση του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος για επιστροφή στην κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει και σταθεροί εκλογικοί κύκλοι.

Η δεκαετία της κρίσης χρέους, που σημαδεύτηκε από συνεχόμενη πολιτική αστάθεια και αλλεπάλληλες κάλπες, είναι ένα παρελθόν που όχι μόνο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας για τα καλά, αλλά η πλειονότητα της κοινής γνώμης θέλει να μην επαναληφθεί.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα που έχει υποσχεθεί, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για την υλοποίηση των οποίων εξελέγη και να διαχειριστεί τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι υποχρεωμένος οποιοσδήποτε ασκεί εξουσία. Στο τέλος της τετραετίας το εκλογικό σώμα θα αποφανθεί αν πέτυχε ή όχι στο έργο της. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα σε συνθήκες ομαλότητας, και σύμφωνα με την κυβέρνηση σε τέτοιες ζούμε πλέον.