Νέα δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με στόχο τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέγραψαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν.

Mετά την υπογραφή της σύμβασης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την πεποίθησή του για πολύ ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πλέον η κατάλληλη δυναμική για μια επενδυτική έκρηξη. Ο κύριος στόχος μας ήταν πάντα να γεφυρώσουμε το επενδυτικό χάσμα που αποτελούσε ένα μόνιμο χαρακτηριστικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία. Εχουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή αλλά και την πορεία προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Γνωρίζετε επίσης τη δουλειά που κάναμε με τη ΔΕΗ και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα είστε έμπιστοι συνεργάτες μας σε αυτό τον δρόμο για τη χρηματοδότηση του νέου μοντέλου ανάπτυξής μας» υπογράμμισε ο Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Χόγερ τόνισε ότι «το γεγονός ότι είμαστε μέρος του «Ελλάδα 2.0″ είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Βρισκόμαστε στο πλευρό σας, στην προσπάθεια να λάβει σάρκα και οστά αυτό το μοναδικό πακέτο που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και είμαστε χαρούμενοι που αποτελούμε κι εμείς μέρος του».

Να σημειωθεί ότι μέσω της νέας σύμβασης η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων συνολικού ύψους, με τη μόχλευση των τραπεζών, 2 δισ. ευρώ. Ποσοστό 30% των δανείων θα χορηγηθεί σε μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το 70% σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση και απορρόφηση της πρώτης φάσης του προγράμματος θα ακολουθήσει και η δεύτερη ύψους επίσης 200 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης υπέγραψε με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ σύμβαση για την εκταμίευση δεύτερης δόσης 100 εκατ. ευρώ από δάνειο ύψους 330 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.

Δήμητρα Σκούφου