Η πανδημία είναι εδώ. Απαιτείται να το θυμόμαστε και να το επαναλαμβάνουμε παρότι και εργαλεία αντιμετώπισης έχουμε και οι τρόποι να θωρακιστούμε είναι περισσότεροι από την αρχή της διασποράς της.

Τώρα όμως και με το θέρος προ των πυλών, ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης είναι μεγάλος. Και ένα πισωγύρισμα δεν θα δυναμιτίσει απλώς τη δημόσια υγεία αλλά και όλη τη συλλογική προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Θα είναι εφιάλτης, στο τελευταίο κυριολεκτικώς μίλι, να εισέλθουμε σε κατάσταση νέας καραντίνας και αυτό λόγω αμέλειας, υποτίμησης του ιού ή λόγω ενός είδους χαλάρωσης και μη τήρησης των μέτρων. Ο κίνδυνος δεν είναι παρελθόν. Οι νεκροί είναι εδώ. Οι διασωληνωμένοι επίσης. Και βέβαια οι νέοι νοσούντες, που καταγράφονται καθημερινά.

Η Ελευθερία για να πραγματοποιηθεί εκ νέου και ολοκληρωτικά απαιτεί θυσίες ακόμη, προσοχή αλλά και εμπιστοσύνη στην επιστήμη, τον ορθό λόγο και αισιοδοξία. Το τείχος ανοσίας χτίζεται μέτρο το μέτρο. Η θωράκιση του πληθυσμού είναι μια εξίσωση με μπόλικη και την ατομική ευθύνη, παράλληλα με το σχέδιο της πολιτείας. Ας μην επιτρέψουμε στον ιό να επανακάμψει με τα γνωστά του τραγικά αποτελέσματα. Τώρα, όσο ποτέ, αυτό είναι επείγον. Και περνά και από εμάς. Ας περπατήσουμε σταθερά προς την έξοδο στο φως, όπως εικονογράφησε και το περιοδικό New Yorker.