Υστερα από έξι μήνες οι άνθρωποι της εστίασης ξαναέστρωσαν τα τραπέζια τους κι υποδέχθηκαν τους πελάτες τους. Επειτα από μισό χρόνο έγινε ένα από τα σημαντικότερα πρώτα βήματα για την επιστροφή στην προ κορωνοϊού κανονικότητα, αυτό της ανάκτησης της κοινωνικής μας ζωής. Και φυσικά η επαναλειτουργία της εστίασης σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς είναι δυο από τα κρισιμότερα στάδια για την επιτυχή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η υγειονομική – δεδομένης της συμβολής των δύο κλάδων στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, αμφότερα αποτελούν το τεστ για όσα θα ακολουθήσουν. Για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού – της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Τα διακυβεύματα, με λίγα λόγια, είναι πολλά.

Τα μαγαζιά ανοίγουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιστήμονες και κυβερνητικοί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει περάσει. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να παραγνωρίζει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως μέλη ενός συνόλου. Οικονομικές και κοινωνικές.

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της εστίασης και του λιανεμπορίου στην παρούσα φάση εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Αν όλοι εμείς τηρήσουμε με ευλάβεια τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί όποτε επισκεπτόμαστε ένα εστιατόριο, μια καφετέρια ή ένα εμπορικό κατάστημα, ο έλεγχος της διασποράς είναι εφικτός, κι έτσι η πιθανότητα μιας έξαρσης που θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πισωγύρισμα περιορίζεται.

Ο τρόπος που θα διασκεδάζουμε και θα ψωνίζουμε μέχρι να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας οφείλει να είναι υπεύθυνος. Γιατί από εδώ και πέρα, όσο προσπαθούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, η συμπεριφορά του κάθε ατόμου χωριστά θα ορίζει τελικά πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της συλλογικής ευθύνης.