Το μενού του γεύματος εργασίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, χθες το μεσημέρι, είχε ως κύριο πιάτο την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της χώρας καθώς και το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ».

Η κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές ότι με το τελευταίο στοχεύει στη μείωση των NPEs – των μη εξυπηρετούμενων δανείων δηλαδή – σε μονοψήφιο αριθμό για όλες τις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερο. Η ψήφιση του σχετικού εφαρμοστικού νόμου αναμένεται μετά το Πάσχα. Οι κυβερνητικοί υπολογίζουν πως χάρη στην επέκταση του «Ηρακλής» τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σύντομα θα έχουν αρκετά χαμηλό μερίδιο κόκκινων δανείων – κάτω από 10% – κι αυτό θα τα βοηθήσει να ανταποκριθούν στο καθήκον που έχουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο ως μοχλοί ανάπτυξης και στήριξης των επενδύσεων.

Στις αρχές του μήνα ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε θετικές από σταθερές. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε εκληφθεί ως μήνυμα προς τις αγορές ότι οι εγχώριες τράπεζες – παρά το υψηλό επίπεδο των NPEs – μπαίνουν πια στον δρόμο της αναβάθμισης της αξιολόγησής τους, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Οι συνθήκες, λοιπόν, φαίνονται ευνοϊκότερες από ποτέ τα τελευταία χρόνια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αναδιάρθρωση που κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη προκειμένου εκείνο να παίξει με τη σειρά του τον ρόλο που του αναλογεί στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Ολοι εξάλλου – πολιτικοί, πολίτες και τραπεζίτες – συμφωνούμε ότι η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα γίνονται τα πρώτα βήματα εξόδου από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η υγειονομική.