Από χθες έχουμε ένα πολύτιμο κεκτημένο. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου που προηγήθηκε και το άνοιγμα των λυκείων που ακολούθησε θα μπορούσαν να είναι ένας οδηγός επανεκκίνησης των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Το self-test, παράλληλα με την πάντα πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, είναι ένας καλός μπούσουλας για να οδεύσουμε με ασφάλεια και προσεkτικά βήματα σε μια καθημερινότητα, όπως τη γνωρίζαμε. Βεβαίως η επιδημιολογική επιτήρηση πρέπει να συνεχιστεί.

Το self-test ανήκει στην κατηγορία των συμπληρωματικών μέτρων που υποβοηθούν καθοριστικά την όλη συνολική προσπάθεια. Εδώ τέμνεται η ατομική με τη συλλογική ευθύνη και το όλο σχέδιο συμπεριλαμβάνει βεβαίως και τον ευρύ και ταχύτατο εμβολιασμό του πληθυσμού. Ομως παρά τη δοκιμασία είμαστε κοντά στο να διανύσουμε το τούνελ.

Παρά τις άκοπες και άγονες γκρίνιες πολιτικών κομμάτων, φάνηκε πως το όλο σύστημα της προσεκτικής επανεκκίνησης «δούλεψε». Κάπως έτσι, αλυσίδα αλυσίδα θα επανέλθουμε στη ζωή μας και στην αποκατάσταση των οικονομικών πεδίων. Η σοβαρότητα και η πειθαρχία που επιδεικνύουν αυτές τις ημέρες χιλιάδες οικογένειες και η απόλυτη αποδοχή των μέτρων καταδεικνύει πως μακριά από μιζέριες και πολεμικές ρητορικές ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη και στην Επιστήμη και την Πολιτεία και θέλει διακαώς τη ζωή του πίσω.

Αυτό είναι από μόνο του ένα θετικό σήμα που παράλληλα με τον μαζικό εμβολιασμό διαμορφώνουν κλίμα ανάταξης και ελπίδας σε αυτό το τελευταίο μίλι που περπατάμε. Η ανοσία που επιτυγχάνουμε σταδιακά απέναντι στον ιό συνδυάζεται και σιγά σιγά με εμβόλιο αυτοπεποίθησης και πίστης στο σχέδιο.