Ως μια «δύσκολη συνάντηση» με «χαμηλές προσδοκίες» χαρακτηριζόταν πριν καν ξεκινήσει ο 62ος γύρος των διερευνητικών που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι ρητορικές επιθέσεις της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα και η προσπάθεια κλιμάκωσης του blame game εναντίον της Ελλάδας για κάθε ενδεχόμενο ναυάγιο του διαλόγου, που θα αθώωνε την Αγκυρα στα μάτια της ΕΕ, έδιναν την εντύπωση μιας μάλλον ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας, που θα καλούνταν να χειριστεί ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και η ομάδα του, με τη διατήρηση των ισορροπιών να αποτελεί ζητούμενο. Ο Αποστολίδης απέδειξε για ακόμα μία φορά τις ικανότητές του, φέρνοντας εις πέρας την αποστολή του. Το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες των διερευνητικών με την ομάδα τού τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ δεν έγινε γνωστό, καθώς η εμπιστευτικότητα των συνομιλιών τηρείται ευλαβικά από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο το γεγονός ότι το κλίμα χαρακτηρίστηκε «καλό» παρά τις «κραυγές» των προηγούμενων ημερών αποδίδεται και στον έμπειρο διπλωμάτη. Εστω και αν διπλωματικές πηγές σημειώνουν σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας ότι μπορεί να επιχειρεί υπονόμευση των συνομιλιών στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο ωστόσο επιμένει να διαφημίζει τη συμμετοχή της σε αυτές, με την επόμενη μέρα και το πού τελικά θα καταλήξει αυτός ο διάλογος να παραμένουν αμφίβολα.
Ξενοδοχείο
Για τις συνομιλίες επελέγη ξενοδοχείο και όχι το ΥΠΕΞ, με τον χώρο να έχει την απαιτούμενη επισημότητα, ενώ την ίδια στιγμή έδινε τη δυνατότητα να αποφευχθεί ένα κυβερνητικό κτίριο που θα μπορούσε να δημιουργήσει λάθος συνειρμούς, είτε αναβάθμισης είτε υποβάθμισης των συνομιλιών. Κάτι που κρίθηκε ότι απαιτούσαν οι εξελίξεις και όσα μεσολάβησαν το διάστημα που είχαν διακοπεί οι διερευνητικές.
4 ώρες
Των διερευνητικών προηγήθηκε ένα πιο χαλαρό πρωινό, στο οποίο συμμετείχε και ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Στο ξενοδοχείο έφτασαν για να συναντήσουν την τουρκική αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από τον υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ, τον διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτζιγές και τον διπλωμάτη Μπαρίς Καλκαβάν, πρώτα ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού με τη διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Ιφιγένεια Καναρά, ενώ ακολούθησε ο Παύλος Αποστολίδης. Στις 10.30 π.μ. ο τούρκος πρεσβευτής αποχώρησε για να ξεκινήσουν οι επαφές κεκλεισμένων των θυρών, που κράτησαν περίπου τέσσερις ώρες. Στο διάλειμμα πριν από το γεύμα και κατά τη διάρκεια ενός σύντομου κοκτέιλ, πέρασε από την αίθουσα που ήταν οι δύο αντιπροσωπείες και η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, προκειμένου να δώσει το «παρών», τόσο όσο απαιτούσαν οι κανόνες φιλοξενίας και μόνο, κάτι που ήταν στον σχεδιασμό και είχαν αναφέρει διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ» τις προηγούμενες ημέρες.
Χαμόγελα
Λίγο πριν από τις 3 μ.μ., μετά το γεύμα, η ελληνική ομάδα αναχωρούσε από το ξενοδοχείο, με τον Παύλο Αποστολίδη και τους συνεργάτες του να παραμένουν χαμογελαστοί κάτω από τις μάσκες τους, αλλά και ευγενικά σιωπηλοί χωρίς δηλώσεις στους δημοσιογράφους.







