Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Τα όνειρα για ανάπλαση θα γίνουν ο εφιάλτης τους» θριαμβολόγησαν στις 3 Ιανουαρίου 2008 περίπου 30 «ρωμαλέοι» (το πολύ 10 από αυτούς φοιτητές). Ανενόχλητοι είχαν εισβάλει στο περιβόητο «Τρίγωνο» της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, εξοπλισμένοι με τροχούς βαρέος τύπου, λοστούς και άλλα εργαλεία. Στόχος τους, η καθαίρεση μιας σιδηροκατασκευής που μόλις είχε κατασκευαστεί, κατόπιν αποφάσεων των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Με δική μου πρωτοβουλία, ως του τότε Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, θέλαμε να προβούμε σε ανάπλαση του «Τριγώνου». Επιδιώκαμε να απομακρύνουμε εξωπανεπιστημιακές ομάδες, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου, από ζωτικούς χώρους του Ιδρύματος για να τους αποδώσουμε στους φοιτητές μας.
Η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί: Εχοντας την πληροφορία ότι επίκειται η εισβολή, ενημέρωσα εκπρόσωπο των Πρυτανικών αρχών. Δεν ξέρω τι έπραξε. Αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν παρατεταγμένες, αλλά άπρακτες, καθ' όλη τη διάρκεια της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας στα όρια του αλήστου μνήμης «ασύλου». Μετά τον θρίαμβό τους, οι αντιεξουσιαστές αναδείχθηκαν σε πραγματικούς εξουσιαστές στον συγκεκριμένο ζωτικό χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, μετατρέποντάς τον τουλάχιστον για μία δεκαετία σε άβατο. Ταυτόχρονα δεν έχαναν την ευκαιρία να απειλούν τις Πανεπιστημιακές αρχές, μην τυχόν και αποπειραθούν να αμφισβητήσουν την επικυριαρχία τους. Ολα τα δεινά αυτά ήταν συνέπεια της ατολμίας στις 3 Ιανουαρίου 2008.
Δεκατρία χρόνια μετά, στις 22 Φεβρουαρίου 2021, ο Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου τόλμησε. Ζήτησε τη βοήθεια της εισαγγελίας, η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, όταν 19 εξωπανεπιστημιακοί και 12 φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης χρησιμοποιώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης (τι ειρωνεία - η ιστορία επαναλαμβάνεται!).
Για πρώτη φορά, όλη η χώρα βρίσκεται πραγματικά αντιμέτωπη με το κρίσιμο ερώτημα: Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν διαπιστώνουμε ότι άσχετοι με το Πανεπιστήμιο, πιθανόν με τη συνοδεία κάποιων λίγων φοιτητών, καταλαμβάνουν χώρους των Ιδρυμάτων παρεμποδίζοντας τη λειτουργία τους; Θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε όταν κάποιοι παρείσακτοι εξευτελίζουν ταγούς όπως πρόσφατα τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών;
Είναι αλήθεια ότι ενέργειες όπως οι παραπάνω δεν καταδικάζονται κατηγορηματικά από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας: Μια ισχνή μειοψηφία λαλίστατων συναδέλφων, που θεωρούν εαυτούς προοδευτικούς, δικαιολογούν τα «παιδιά» και αρνούνται την όποια παρέμβαση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών μέχρι τώρα προτιμούσε να σιωπά.
Η θαρραλέα στάση του Νίκου Παπαϊωάννου μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στο Πανεπιστήμιο. Αυτό θα επιτευχθεί αν η μέχρι τώρα σιωπηλή πλειοψηφία συναισθανθεί τις ευθύνες της και πάρει τα ηνία στα χέρια της. Μόνο έτσι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα τερματίσει τον εφιάλτη που πραγματικά βιώνουμε στα Ιδρύματα επί δεκαετίες.
Ο Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος είναι καθηγητής, πρώην κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, τακτικό μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών