Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Από την παρουσία του άγγλου αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ μπορείς να έχεις του κόσμου τις απορίες. Είναι ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα το 2021 να έχει ξένο αρχιδιαιτητή (και να τον πληρώνει και με χρήματα που δεν παίρνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου...) - αλλά αυτό είναι πρόβλημα δικό μας και όχι του Αγγλου. Για τον Αγγλο μπορεί να πεις άλλα. Μπορείς να επικρίνεις τις μεθόδους του, να επισημάνεις ότι οι έλληνες διαιτητές επί των ημερών του δεν έχουν βελτιωθεί, να καταδείξεις ότι χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά στις τιμωρίες των διαιτητών ή απλά να γελάς με τα βίντεο που ανεβάζει στο site της ΕΠΟ και με τα οποία κάνει δημόσιες σχέσεις. Αλλά εγώ αυτό που θα έχω να θυμάμαι από το πέρασμά του είναι το μάθημα που έδωσε στον Ολυμπιακό στο ματς με τον Βόλο. Μάλλον άθελά του, αλλά δεν έχει σημασία.
Μάθημα
Τι έκανε ο Κλάτενμπεργκ; Εστειλε στο ματς αυτό έναν ξένο διαιτητή, τον Πορτογάλο Βερίσιμο, με δυο έλληνες επόπτες, τον Πετρόπουλο από την Τρίπολη και τον Δημητριάδη από την Καστοριά. Ο Βερίσιμο, που είναι κανονικός διαιτητής με πείρα και σοβαρές παραστάσεις, διηύθυνε το ματς χωρίς πρόβλημα. Οι δυο έλληνες βοηθοί έκοψαν υποδεικνύοντας ανύπαρκτα οφσάιντ επιθετικούς του Ολυμπιακού (τον Μπρούμα στο πρώτο ημίχρονο και τον Χασάν στο δεύτερο): δεν είναι η πρώτη φορά. Ολα θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα αν δεν προέκυπτε η φάση του νικητήριου γκολ του Ολυμπιακού στο 83'. Σε αυτή τη δύσκολη φάση (φάση που απαιτεί την αξιολόγηση όχι της θέσης του Χασάν, αλλά την αξιολόγηση της συμμετοχής του στο ματς) ο επόπτης Δημητριάδης (για να γυρίσει στην Καστοριά και να πει στο καφενείο ότι σταμάτησε τον Ολυμπιακό;) υπέδειξε ότι το γκολ δεν πρέπει να μετρήσει. Ο Βερίσιμο και ο επίσης Πορτογάλος Μπρούνο Εστέβες που ήταν στο VAR είδαν τη φάση και διόρθωσαν το λάθος (;) του επόπτη. Η ιστορία είναι διδακτική για τον Ολυμπιακό.
Καινοτομία
Στο ματς αυτό, χάρη στην καινοτομία του Κλάτενμπεργκ να βάλει ξένους διαιτητές και έλληνες επόπτες, είδαμε τη διαφορά Ελλήνων και ξένων στην αξιολόγηση μιας φάσης. Οι ξένοι, που δεν έχουν στο κεφάλι τους προέδρους Ποδοσφαιρικών Ενώσεων, που δεν νοιάζονται για το τι γράφουν οι παρατηρητές και που δεν τους καίγεται καρφάκι για τα σχόλια των πληρωμένων τηλεκριτικών στα κανάλια, έδωσαν γκολ. Οι Ελληνες έδειξαν απλά ότι στην αμφιβολία τους, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, δεν δίνουν στον Ολυμπιακό τίποτα.
Χειρότερα
Ο Ολυμπιακός φωνάζει για τον Κλάτενμπεργκ. Δικαίωμά του. Ομως χωρίς ξένο αρχιδιαιτητή και χωρίς ξένους διαιτητές όλα θα ήταν πολύ χειρότερα στο πρωτάθλημα. Κανένας έλληνας διαιτητής δεν θα μετρούσε το γκολ στον Βόλο και ο Ολυμπιακός θα φώναζε και φέτος όπως και πέρυσι μετά το αντίστοιχο ματς, γιατί θα είχε πέσει και φέτος θύμα κλοπής. Νομίζω ότι είναι πάντα καλύτερο για μια ομάδα από το να φωνάζει να κερδίζει. Και να αφήνει τους άλλους να φωνάζουν: αντίθετα από τους Ελληνες ο Βερίσιμο και ο Εστέβες με τις φωνές αυτές βάζουν τα γέλια και γυρνάνε στις πατρίδες τους και διηγούνται ιστορίες με τα χάλια των διαιτητών μας.
Θυμήθηκα
Επειδή θυμήθηκα το περσινό ματς έχω μια απορία. Πέρυσι, μετά τον αγώνα Βόλος - Ολυμπιακός (0-0), είχαν γίνει μηνύσεις κατά των διαιτητών Βασιλείου Φωτιά, Νικόλαου Σάββα, Δημήτρη Φίλου, Αγγελου Ευαγγέλου και Ανδρέα Φωτόπουλου. Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε από το Τμήμα Προστασίας Αθλητών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στην Εισαγγελία Βόλου. Πού είναι άραγε; Και ποια είναι η τύχη της;
Μπόλονι
Το αποψινό ματς Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟ και στον ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι καθοριστικό για την ηρεμία του Παναθηναϊκού και κυρίως για την ηρεμία του προπονητή του Λάζλο Μπόλονι. Τυχόν αποκλεισμός του Παναθηναϊκού είναι δεδομένο ότι θα χρεωθεί στον Ρουμάνο. Που θα πληρώσει ακριβά το γεγονός ότι ο ΠΑΟ δεν παίζει ωραίο ποδόσφαιρο.
Νίκη
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας προπονητής κινδυνεύει μέσα σε δέκα μέρες να δει τη σχέση του με μια ομάδα να γκρεμίζεται. Μετά τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό ο Μπόλονι ήταν «ο αναμορφωτής του ΠΑΟ», ο άνθρωπος «που τον οδηγούσε στην έξοδο στην Ευρώπη έπειτα από χρόνια». Αν ο ΠΑΟ αποκλειστεί από τον ΠΑΣ ο Ρουμάνος θα στηθεί στον τοίχο - δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Ξέρετε γιατί; Γιατί κάθε κρίση στην Ελλάδα αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελέσματα και τίποτα άλλο. Χάρη στην εγχώρια αθλητικογραφία έχει διαμορφωθεί η εντύπωση πως για κάθε κακό αποτέλεσμα φταίει ο προπονητής. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη μπούρδα.
Μπάτζετ
Η συνεισφορά ενός προπονητή στην τελική επιτυχία μιας ομάδας σπάνια είναι μεγαλύτερη από 25%. Για να είναι πιο μεγάλη πρέπει ο προπονητής να διαχειρίζεται το μπάτζετ της ομάδας: στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. Μικρή είναι στο ποδόσφαιρο και η συμμετοχή ενός προπονητή στη διαμόρφωση ενός απλού αποτελέσματος. Ολη η συζήτηση που έχει να κάνει με παρεμβάσεις από τον πάγκο, αλλαγές, μαγικές κινήσεις κ.λπ., είναι ένα δημοσιογραφικό παραμύθι. Λέγονται κλισέ για να δικαιολογηθούν πράγματα που σχεδόν πάντα οφείλονται όχι στον προπονητή αλλά στην απόδοση των παικτών, στη ρέντα, στις αδυναμίες του αντιπάλου κ.λπ. Ειδικά ο Μπόλονι κάνει πάντα το ίδιο: παρουσιάζει έναν Παναθηναϊκό σκληρό, που παίζει λίγο, σκοράρει λίγο και βασίζεται στην άμυνά του. Σήμερα με αντίπαλο τον ΠΑΣ, επειδή πρέπει να κερδίσει ίσως ρισκάρει κάτι παραπάνω. Αλλά οι αποφάσεις και η στρατηγική του Ρουμάνου είναι σε γενικές γραμμές ίδιες: αν σου αρέσουν όταν ο ΠΑΟ κερδίζει, πρέπει να τις δέχεσαι και όταν δεν κερδίζει.
Κινέζικα
Στην Ελλάδα οι πιο πολλοί μπερδεύοντας το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ π.χ. όπου οι προπονητές συμμετέχουν πιο πολύ, νομίζουν ότι οι προπονητές χάνουν και οι προπονητές κερδίζουν και όλα τα άλλα (ποδοσφαιριστές, διοικήσεις, οργάνωση κ.λπ.) είναι ένα είδος ντεκόρ. Οταν μάλιστα ρωτάς κάποιον που αυτά τα υποστηρίζει, αν πιστεύει πως ο Μαρτίνς θα κέρδιζε το πρωτάθλημα με τον ΠΑΣ, σε κοιτάει σαν να του μιλάς κινέζικα...
Ταξίδι
Δεν αναφέρθηκα τυχαία στον Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος απέδειξε και στον Βόλο ότι γνωρίζει πλέον καλά πού βρίσκεται. Παρότι ο Ολυμπιακός πήγε εκεί έπειτα από ταξίδι στην Ολλανδία και με μια όλη κι όλη προπόνηση, ο κόουτς ήθελε να πάρει το ματς. Γιατί καταλαβαίνει ότι αν υπήρχε και τρίτο στραβοπάτημα στη σειρά στο πρωτάθλημα, με την Αρσεναλ ο Ολυμπιακός δεν θα χρειαζόταν ούτε να κατεβεί στο γήπεδο. Από τα καμπανάκια συναγερμού θα πάθαιναν οι πάντες υστερία...