Το χιόνι από τη «Μήδεια» έχει πια λιώσει στα πεζοδρόμια των βορείων προαστίων. Παραμένουν όμως γεμάτα κορμούς πεσμένων δένδρων για να θυμίζουν στους κατοίκους τις δύσκολες – αν όχι εφιαλτικές – ημέρες που πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας μιας χιονόπτωσης. Αλλά και την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων ή το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών ανάμεσα σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.

Κρατικοί φορείς, υπηρεσίες και αιρετοί πετούσαν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι εκμεταλλευόμενοι μια από τις διαχρονικές παθογένειες, εκείνη της αλληλοεπικάλυψης δικαιοδοσιών που επιτρέπουν στον καθένα να δηλώνει αναρμόδιος για τις αρμοδιότητες που άλλοι λένε πως έχει.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του Πρωθυπουργού, δεσμεύθηκε ότι θα βάλει ένα τέλος. «Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο».

Είναι μια δέσμευση που έχουν αναλάβει πολλοί κυβερνώντες στο παρελθόν. Γι’ αυτό το κρίσιμο είναι ετούτη τη φορά να υλοποιηθεί. Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει δράση και να μην αφήσει στα λόγια όσα υποσχέθηκε. Ενας νόμος-πλαίσιο είναι βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, η ψήφισή του από μόνη της δεν αρκεί. Είναι αναγκαία και η εφαρμογή του.

Οπως είναι ανάγκη πλέον το κράτος να δει και τη μεγαλύτερη εικόνα. Εκείνη, ας πούμε, της υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ προκειμένου αυτό να μη βρίσκεται εκτεθειμένο. Ούτε στα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα χτυπούν όλο και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ούτε στην ανθρώπινη φύση κάποιων που βλέπουν τις ολιγωρίες τους σαν «στραβές στη βάρδιά τους».