Η Σοφία Μπεκατώρου έχει μείνει (ήδη) στην αθλητική ιστορία του τόπου για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στους υγρούς στίβους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα (2004) στην κατηγορία των 470 με την Αιμίλια Τσουλφά και το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο τέσσερα χρόνια αργότερα στο Πεκίνο (2008) στην κατηγορία Ινγκλινγκ με τις Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου. Οπως και οι τίτλοι στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τέσσερις φορές (2000, 2001, 2002, 2003) και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δύο φορές (2001, 2002) πάλι με την κολλητή της Αιμιλία Τσουλφά στα 470. Ενας ακόμα αξέχαστος «τίτλος» ήταν όταν το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μπήκε σημαιοφόρος στο επιβλητικό στάδιο Μαρακανά και έγραφε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ελλάδας που γινόταν σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δίπλα σε ένα εξαιρετικά πλούσιο σε διακρίσεις βιογραφικό έχει μπει πλέον και ότι από τη Σοφία άρχισε το ελληνικό metoo όπου γυναίκες από όλους τους εργασιακούς κλάδους (και όχι μόνο καθώς υπάρχει και η ενδοοικογενειακή βία) καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ψυχολογικής και σωματικής βίας κ.λπ.

Ισως αυτό – το τελευταίο χρονικά – παράσημό της θα είναι και το πιο δύσκολο να διαχειριστεί στο μέλλον, ιδιαίτερα όταν τα φώτα θα αρχίσουν να χαμηλώνουν σχετικά με το περιστατικό του βιασμού της, όπως η ίδια πολλές φορές το έχει καταγγείλει.

Μια σεμνή και χαμηλών τόνων αθλήτρια που γενικά απέφευγε τη δημοσιότητα (απλά οι μεγάλες της επιτυχίες την ανάγκαζαν να εμφανιστεί κάποιες φορές περισσότερο) είδε τον τελευταίο μήνα να έχει μια υπερέκθεση ιδιαίτερα στα ΜΜΕ της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα και σε σύγκριση με οτιδήποτε γινόταν για τις επιτυχίες της.

Μια χωρισμένη γυναίκα με δύο παιδιά που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει την κακοποίηση που είχε υποστεί στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας σε μια βραδιά που πανηγύριζε την πρώτη της ολυμπιακή πρόκριση για τους αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, αλλά δεν μπόρεσε να το χαρεί. Αντιθέτως τη σημάδεψε για πάντα εκείνη η βραδιά. Τώρα πρέπει να το διαχειριστεί (τον απόηχο των καταγγελιών της) και να μείνει ψύχραιμη και νηφάλια για να μεγαλώνει σωστά – όπως έκανε τόσα χρόνια – τα παιδιά της. Το πτυχίο ψυχολογίας που έχει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σίγουρα είναι ένα έξτρα όπλο στη φαρέτρα της.