Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Κάρλος Ταβάρες έχει τη φήμη ότι ξέρει να φέρνει στον ίσιο δρόμο αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Αυτό έχει δείξει άλλωστε η μέχρι τώρα πορεία του στη Renault, στη Nissan και στον όμιλο της Peugeot-Citroen, την PSA. Ο 62χρονος Πορτογάλος τώρα καλείται να δείξει ξανά τις ικανότητές του αφού αναλαμβάνει τα ηνία της Stellantis, της εταιρείας που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της γαλλικής PSA με την ιταλοαμερικανική Fiat-Chrysler (FCA). Η νέα εταιρεία αποτελεί πλέον την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με βάση τον όγκο πωλήσεων.
Η Stellantis μέσω της Chrysler - και όχι μόνο - θα έχει πλέον πολύ ισχυρή παρουσία στην αγορά αυτοκινήτων της Βόρειας Αμερικής, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Επίσης η νέα εταιρεία θα κατέχει μερίδιο αγοράς που θα ξεπερνά το 25% στην Ευρώπη. Οι μάρκες που θα είναι υπό τη σκέπη της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Jeep, τη Ram, την Peugeot, τη Citroen, την Opel, τη Maserati και την Alfa Romeo. Είναι ενδεικτικό ότι η νέα εταιρεία θα απασχολεί σε όλον τον κόσμο ούτε λίγο, ούτε πολύ περίπου 400.000 άτομα, ενώ η αξία της με βάση τις τιμές των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών που την απαρτίζουν υπολογίζεται στα 51 δισ. δολάρια
Πρώτη του μεγάλη πρόκληση θα είναι να μπορέσει να παντρέψει τις κουλτούρες διαφορετικών κόσμων ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη συνεργασία. Απώτερος στόχος είναι να μπορέσει το πολυεθνικό σχήμα που απαρτίζει τη Stellantis να γίνει πιο ανταγωνιστικό σε έναν κλάδο που αλλάζει συνεχώς. Αυτό μπορεί να γίνει εάν η εταιρεία καταφέρει να εξελίξει έγκαιρα ακόμη πιο προηγμένα οχήματα που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια και θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα.
Αυτό κάνει άλλωστε αυτό το διάστημα ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει κούρσα μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για όλους, καθώς στόχος είναι να παρουσιαστούν νέα μοντέλα καινούργιας τεχνολογίας με μπαταρίες τα οποία θα έχουν μεγάλη αυτονομία, επιδόσεις, ασφάλεια και γρήγορη φόρτιση.
Τώρα ο Ταβάρες αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα το έργο της καλύτερης διαχείρισης των 50 εργοστασίων που έχει ο όμιλος σε όλον τον κόσμο, πολλά από τα οποία φέρονται να λειτουργούν κάτω από το δυναμικό τους. Οι FCA και PSA είχαν ανακοινώσει ότι με τη δημιουργία της Stellantis ο στόχος είναι να μειωθούν τα ετήσια κόστη κατά 5 δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν εργοστάσια.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λισαβόνα, ο Ταβάρες έδειξε το πρώιμο πάθος του για τα αυτοκίνητα ως 14χρονος εθελοντής στην πίστα Estoril. Από τότε έχει λάβει μέρος σε περισσότερους από 500 αγώνες ως ερασιτέχνης οδηγός και είπε ότι έγινε μηχανικός επειδή δεν είχε το ταλέντο και τα χρήματα για να τρέχει σε αγώνες επαγγελματικά.
Οι περγαμηνές του στη Stellantis είναι πολύ καλές, καθώς η καλή φήμη του τον ακολουθεί από τότε που έκανε ακόμη καριέρα στη Renault. Ξεκίνησε εκεί το 1981 και ήταν υπεύθυνος για το νέο μοντέλο Megane II. Από το 2004 έως 2011 εργάστηκε για τη Nissan, τον συνεργάτη της Renault στη συμμαχία Renault - Nissan που μετεξελίχθηκε σε συμμαχία Renault - Nissan - Mitsubishi. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος και στη συνέχεια αντιπρόεδρος, αρμόδιος για τη στρατηγική προϊόντων και τον σχεδιασμό τους. Το 2005 ο Ταβάρες ορίστηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος, μπαίνοντας στο διοικητικό δυμβούλιο. Μέχρι το 2009 επέβλεψε την παρουσία της Nissan στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Το 2011 επέστρεψε στη Renault για να γίνει γενικός διευθυντής, ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Κάρλος Γκοσν, που τότε ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Renault και Nissan.
Το 2013 μεταπήδησε από τη Renault στην Peugeot σε μια περίοδο που η τελευταία εταιρεία αντιμετώπιζε δυσκολίες. Μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να την κάνει μια από τις πιο κερδοφόρες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, υπό τον Ταβάρες, το γαλλικό δημόσιο και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Dongfeng Motor Group διέσωσαν την PSA συμμετέχοντας σε πώληση μετοχών και αύξηση κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ. Ο Tαβάρες μείωσε τη σειρά μοντέλων, έκοψε το κόστος και αύξησε τις τιμές των οχημάτων. Η PSA παρουσίασε την πρώτη της ετήσια κερδοφορία τότε ύστερα από τρία χρόνια. Εφάρμοσε παρόμοιες τακτικές με την Opel και τη Vauxhall, τα εμπορικά σήματα που η GM πούλησε στην PSA το 2017 ύστερα από απώλειες περίπου 20 δισ. δολαρίων που είχαν οι Αμερικανοί για δύο δεκαετίες. Περικόπτοντας τις αναπτυξιακές δαπάνες και αλλάζοντας το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων οδήγησε γρήγορα αυτές τις επιχειρήσεις ξανά στην κερδοφορία.