Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Νέο μοντέλο στήριξης με «εξατομικευμένες» παρεμβάσεις για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία προωθεί η κυβέρνηση ενισχύοντας ταυτόχρονα τις «γραμμές άμυνας» απέναντι στον κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης τους πρώτους μήνες του έτους με επέκταση των υφιστάμενων μέτρων. Το πακέτο περιλαμβάνει ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο, επιδοτήσεις δαπανών και δανείων, μείωση της φορολογίας, ειδικές απαλλαγές και παροχή φθηνής ρευστότητας. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
«Α λα καρτ» διακανονισμοί για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο και έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο. Ανάλογα με την έκταση των ζημιών που έχει υποστεί η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας, οι δόσεις αποπληρωμής θα αυξηθούν και θα φθάσουν ακόμα και τις 120, με πλήρη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Το μέτρο, όπως τονίζει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην τρέχουσα αξιολόγηση και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο εξυγίανσης της οικονομίας. Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για «κούρεμα» των βασικών οφειλών υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας.
Επιδοτήσεις επιχειρήσεων για κάλυψη μέρους του κόστους εργασίας και των λειτουργικών δαπανών για ορισμένο χρονικό διάστημα και με πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον κλάδο, το μέγεθος, τον τζίρο, το προσωπικό κ.ά.
Δημιουργία προγράμματος «Γέφυρα 2» για κλιμακωτή επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια 9 μήνες και με βασικό κριτήριο την πτώση του τζίρου. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συντάξει τις σχετικές διατάξεις οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν στους θεσμούς για να λάβουν το «πράσινο φως».
«Κούρεμα» ή και πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους και το 2021. Επίσης για τη στήριξη των περίπου 100.000 επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης σχεδιάζεται παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ 13% έως το τέλος του έτους.
Αύξηση των αποσβέσεων καθώς και ειδικές εκπτώσεις και απαλλαγές για εξωστρεφείς, καινοτόμες και με υψηλή προστιθέμενη αξία επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων και προγραμμάτων τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, πέραν των δύο νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρεις πρώτους γύρους υπό τον όρο ότι βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, ενώ θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτικά προγράμματα και το ειδικό ταμείο για την COVID-19 για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.
Πάντως το σκηνικό στην οικονομία παραμένει θολό, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τον ακριβή χρόνο εξόδου από το lockdown. Αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος μεταβολής του βασικού σεναρίου για ανάπτυξη 4,8% φέτος, ωστόσο δεν αποκλείουν η συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους να είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις θεωρώντας ότι οι βασικές παράμετροι είναι η πορεία του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το «ξεπάγωμα» της αγοράς.