Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Χαίρε αναγνώστη. Εύχομαι τη νέα χρονιά τα «πράγματα» να πάνε καλύτερα για όλους μας. Ας δούμε τα κυριότερα:
Α. Πανδημία. Πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τον Φεβρουάριο ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενσκήψει τρίτο κύμα πανδημίας. Αν αυτό επισυμβεί θα ακολουθήσουν τα εξής: α) Η κυβέρνηση θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος της με αποτέλεσμα τη σοβαρή απομείωση της κυβερνησιμότητάς της. Οι συνήθεις επικοινωνιακές καταφυγές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. β) Είναι προφανές ότι οι αντιπολιτευόμενες την Κυβέρνηση δυνάμεις θα προχωρήσουν σε λυσσαλέες δημαγωγικές επιθέσεις εχθροπάθειας, εκμεταλλευόμενες τις σωρευμένες ανημπόριες του κόσμου, όπως ακριβώς έπραξαν και κατά τη 10ετία της χρεοκοπίας. γ) Το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ πολύ δύσκολα θα μπορέσει ν' ανταποκριθεί. δ) Η αποκαμωμένη κοινωνία θα είναι σχεδόν αδύνατο ν' αυτοπειθαρχήσει. ε) Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα γίνουν δυσβάστακτες. Συμπέρασμα: Πιστεύω ότι για v' αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα οι υγειονομικές Αρχές και η Κυβέρνηση το επόμενο εικοσαήμερο οφείλουν να υιοθετήσουν πολιτικές αυστηρού lockdown. Αυτό θα έδινε και περισσότερες ευχέρειες για μετέπειτα ασφαλή χαλάρωση μέτρων.
Β. Οικονομία. Η βαριά πληγωμένη οικονομία έναν δρόμο έχει να επιλέξει. Δεν υπάρχει άλλος. Να κινηθεί με βάση τους κατευθυντήριους στόχους που συνόψισε η Επιτροπή Πισσαρίδη. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να συγκροτήσει ένα σύγχρονο, στιβαρό, πειθαρχημένο, με μετρήσιμους στόχους και κανόνες, ελεγχόμενο, οργανικά διαρθρωμένο σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και οικονομίας, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εφαρμογής ώστε η οικονομία να ανακάμψει. Χρειάζεται να επιλεγούν και αξιοποιηθούν άνθρωποι νέοι με εξειδικευμένες γνώσεις και αποδεδειγμένες ικανότητες και εμπειρίες και όχι φίλια και ακατάλληλα πρόσωπα. Οι αποφάσεις θα είναι άδικο για τη χώρα να ληφθούν μόνο σε κεντρικό επίπεδο. Η ευθύνη και η διαχείριση εφαρμογής του Προγράμματος πρέπει να διαχυθεί σε όλη τη χώρα. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην περιοριστεί «επιτελικά», δηλαδή συγκεντρωτικά. Διαφορετικά δεν θα αποδώσει και το γνωρίζουμε από το παρελθόν.
Επιθυμώ να διευκρινίσω με την ευκαιρία μια παρανόηση: το Επιτελικό Κράτος αναφέρεται στη Διοίκηση και όχι στην Κυβέρνηση. Αφορά την απαλλαγή των Υπουργείων από την άσκηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων ώστε αυτά να περιορίζονται αποκλειστικά στην παραγωγή πολιτικών και στον έλεγχο, όπως συμβαίνει σ' όλο τον προηγμένο κόσμο, πλην Ελλάδος.
Γ. Παλιγγενεσία. Ο εορτασμός του 1821 βρίσκει τη χώρα μας σε κατάσταση πνευματικής στασιμότητας, θεσμικής αναιμίας, παραγωγικής αποξήρανσης, με ανάπηρες δημόσιες λειτουργίες, με αποπροσανατολισμένη και σε ροπή καθίζησης κοινωνία, με γεωπολιτικούς κινδύνους επί θύραις, με αφυδατωμένες σε αξιοπιστία ελίτ και με την πολιτική της τάξη να υποδουλώνεται συνεχώς στον διαλυτικό λαϊκισμό. Δηλητηριασμένη από την αρρώστια του ηλεκτρονικού επικοινωνισμού, της ναρκισσευμένης εικόνας. Ετσι χάνουν τις υποθέσεις και τελικά νομίζουν ότι κερδίζουν τις εντυπώσεις. Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή Εορτασμού θα κάνει καλαίσθητες και αξιοπρεπείς εκδηλώσεις. Δεν φθάνει. Η ευκαιρία να ξαναζωντανέψει πνευματικά η χώρα και να αποκτήσει ο λαός μας οδηγητές και αυτοπεποίθηση, ώστε να διεγερθεί μια νέα εθνική αποφασιστικότητα μέσα σε αυτόν τον αιώνα, φαίνεται ότι χάθηκε. Η ευθύνη δεν βαραίνει κανένα άλλον παρά μόνο την πολιτική και την πνευματική τάξη. Η πρώτη δεν το θέλησε και δεν το επεδίωξε ποτέ ενώ η άλλη δύσκολα τη διακρίνεις. Ο εορτασμός ως αφετηριακό μέγα πνευματικό γεγονός αλλά και ως έναν βαθμό βαθιά κινηματικό πολιτικό γεγονός δεν υπάρχει πλέον!
Απεμπολήσαμε τη μοναδική ευκαιρία να καλλιεργηθεί στον λαό ένα νέο πνεύμα προσδοκιών αλλά και ευθυνών του ώστε να κυριαρχήσει στο μέλλον του. Με φωτογραφίες της στιγμής και κενολόγες μεγαλαυχικές αναφορές δεν νοηματείται το μέλλον. Ούτε χτίζεται η ελπίδα.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι πρώην υπουργός