Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με το επικό της ταξίδι θα περάσει έξω από τα σπίτια εκατομμυρίων Ευρωπαίων για να τους διηγηθεί μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Η μικρή προσφυγοπούλα Αμάλ, μια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, θα ξεκινήσει το 2021 για να διασχίσει τη Γηραιά Ηπειρο - συνολικά 8.000 χιλιόμετρα - αντιπροσωπεύοντας τα εκτοπισμένα παιδιά του κόσμου, με σύνθημα «Μην μας ξεχνάτε». Εχοντας ως αφετηρία τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας και τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμάλ προβλέπεται να περάσει από την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2021 όπου θα πραγματοποιήσει στάσεις σε Χίο, Πειραιά, Αθήνα, Ελευσίνα, Λάρισα και Τρίκαλα, πριν φτάσει στα Ιωάννινα και στην Ηγουμενίτσα για να αναχωρήσει προς Ιταλία.
Μαζί της θα πορεύονται εκατοντάδες άνθρωποι, εκπρόσωποι κρατικών, ανθρωπιστικών και καλλιτεχνικών φορέων σε ένα μοναδικό περιπατητικό φεστιβάλ με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα ζήτημα που συγκλονίζει: Τα παιδιά - πρόσφυγες. Παιδιά εξόριστα, ενίοτε μόνα, με εφιάλτες αλλά και όνειρα που έμειναν στη μέση, παιδιά που διεκδικούν απεγνωσμένα μια θέση στον κόσμο. Και που ενίοτε γίνονται αποδέκτες της απανθρωπιάς και της μισαλλοδοξίας, όπως πρόσφατα συνέβη σε δομή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο.
Τα παιδιά - πρόσφυγες. «Η Αμάλ ταξιδεύει για να βρει τη μητέρα της», εξηγούν οι διοργανωτές. «Για να επιστρέψει στο σχολείο. Για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι. Το ταξίδι της περνάει από την πόλη ή το χωριό σας. Πώς θα την καλωσορίσετε», ρωτούν ζητώντας την ενεργοποίηση του κόσμου. Τη σκηνοθεσία της καινοτόμας δράσης, την οποία εμπνεύστηκαν η οργάνωση Good Chance και η διεθνούς φήμης Handspring Puppet Company, έχει αναλάβει η παραγωγός της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και άλλοι βραβευμένοι δημιουργοί. Για τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την άφιξη της Αμάλ στη χώρα μας συνεργάζεται πλήθος φορέων.
Το στίγμα του ταξιδιού δίνει ο Amir Nizar Zuabi, καλλιτεχνικός διευθυντής της δράσης: «Οι πρόσφυγες χρειάζονται τρόφιμα και κουβέρτες αλλά χρειάζονται επίσης αξιοπρέπεια και τη δική τους φωνή. Σκοπός του ταξιδιού είναι να αναδείξει τις ικανότητές τους, όχι μόνο τις δεινές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει. Η μικρή Αμάλ έχει ύψος 3,5 μέτρα επειδή θέλουμε ο κόσμος να μεγαλώσει όσο χρειάζεται για να την υποδεχτεί. Θέλουμε να μας εμπνεύσει μεγαλύτερες σκέψεις και ακόμα μεγαλύτερες πράξεις…». Η οδύσσεια των 10 εκατομμυρίων βημάτων του μικρού κοριτσιού θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου του 2021. Η περιπέτειά της θα την οδηγήσει σε οκτώ χώρες, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, μέχρι τελικά να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Ιουλίου.
Βασικός σταθμός. Η Ελλάδα αποτελεί βασικό σταθμό στην περιπλάνησή της. «Από τις 13 μέχρι τις 24 Απριλίου η Αμάλ θα βρεθεί στη χώρα μας και η Αθήνα είναι η πρώτη πρωτεύουσα που θα συναντήσει στη διαδρομή της», λέει στα «ΝΕΑ» η Γιολάντα Μαρκοπούλου, παραγωγός της δράσης στην Ελλάδα. Στην Αθήνα η Αμάλ αισθάνεται φόβο. Η άγνωστη πόλη είναι ένας λαβύρινθος από τον οποίο θα προσπαθήσει να βγει πάση θυσία. «Η παρουσία της στην Ελλάδα είναι για εμάς ένας τρόπος να διαδοθεί το τι θα πει ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, τι θα πει ένα παιδί που έχει ανάγκη την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση, τη στέγη, την επανασύνδεση με τους δικούς του. Σε κάθε πόλη από όπου θα περάσει, θα λάβουν χώρα δρώμενα δημόσιου χώρου, παρελάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα», εξηγεί η ίδια. «Τα προγράμματα αυτά θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο σε συνεργασία με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, την Unima Ελλάς, την Athens Comics Library, την οργάνωση ΑΜΑΚΑ, το Mind the fact αλλά και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τον Δήμο Αθηναίων, το Θεσσαλικό Θέατρο, την Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 και άλλους φορείς. Θα είναι σαν μικρά διαδραστικά Φεστιβάλ σε κάθε πόλη». Εκπροσωπώντας την Athens Comics Library η οποία συμμετέχει στη δράση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφήγησης και δημιουργίας «Η ιστορία σας σε κόμικς», η Λήδα Τσενέ, ιδρύτρια της Βιβλιοθήκης λέει στα «ΝΕΑ»: «Eίναι μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε στο ταξίδι και να υποδεχτούμε τη μικρή Αμάλ στην Αθήνα, όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια να μην ξεχνά ο κόσμος τα εκατομμύρια εκτοπισμένων παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Το ταξίδι έχει για εμάς έναν ακόμα συμβολισμό, καθώς στο πρόσωπο της Αμάλ ζωντανεύουν οι ιστορίες των παιδιών προσφύγων που φιλοξενούμε στο πρόγραμμα Baytna Hub της βιβλιοθήκης μας. Θα είναι πραγματικά χαρά μας να δούμε - με τη βοήθεια εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα - την ιστορία της Αμάλ να γίνεται comic μέσα από τη φαντασία των παιδιών, σε σχολεία, προσφυγικές δομές και άλλους αυτόνομους χώρους δυναμώνοντας το μήνυμα του ταξιδιού».
Η μεγάλη πορεία της Αμάλ θα επιχειρήσει να φωτίσει τις διαδρομές που αναγκάζονται να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες παρακινημένοι από την ανάγκη. Η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με δεκάδες προκλήσεις. Αλλά θα συνεχίσει να περπατά ζητώντας ένα πράγμα: Να τη θυμηθούμε την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε στον δρόμο ένα παιδί που θα της μοιάζει.