Είναι κοινός τόπος πως η κρίση της πανδημίας είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλο τον κόσμο. Η αντιμετώπισή της και εδώ αναπροσανατολίζει τις πολιτικές, διαμορφώνει επείγουσες στρατηγικές, επιτάσσει ευελιξία και ένα νέο crisis management για τη διάσωση του πληθυσμού και τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά εγκυμονεί και έναν μείζονα κίνδυνο. Να δούμε την όλη πανδημική κρίση ως ένα παγόβουνο όπου θα προσκρούσει κάθε άλλη πολιτική της καθημερινότητας. Κάθε άλλη αναγκαία νομοθέτηση για τον τόπο.

Το πρόσφατο μεταρρυθμιστικό γκάζι που πάτησε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει μέγιστη σημασία για το επόμενο διάστημα. Μια σειρά ρυθμίσεων, νομοσχεδίων, πρωτοβουλιών πρέπει να δρομολογηθούν. Και έτσι απαιτείται, αφού η ανάταξη της Οικονομίας, η διαμόρφωση ενός μοντέρνου και ευέλικτου κράτους και Δημόσιας Διοίκησης φιλικής προς τον πολίτη, είναι παραπάνω από επείγουσες.

Το νέο πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων, η απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η Παιδεία, η Υγεία είναι πεδία που με νέες καινοτόμες πολιτικές θα μας γυρίσουν σελίδα ενόψει και της συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας παράλληλα με την άρση της συλλογικής μας περιπέτειας από την Covid- 19. Και ενόψει των ευκαιριών που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων.

Η κρίση είναι ευκαιρία, αλλά και ο χρόνος δεν είναι πολύς. Είναι αντίθετα πυκνός και οι υπουργοί καλό θα είναι να εναρμονιστούν με την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη και να σηκώσουν μανίκια.