H επίσκεψη κρατήθηκε μυστική μόνο για μερικές ώρες. Την περασμένη Δευτέρα, η ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Walla News, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε βρεθεί την προηγούμενη ημέρα για μερικές ώρες στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συναντηθεί με τον διάδοχο της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η συνάντηση έγινε στη Νεόμ, τη φουτουριστική μεγαλούπολη που κατασκευάζεται στη βορειοδυτική γωνία της χώρας, παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ολοκλήρωσε εκεί την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Παρών ήταν και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν.

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που τα ισραηλινά ΜΜΕ αποκάλυπταν συνάντηση μεταξύ του διαδόχου και του Νετανιάχου. Ομως ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε από κυβερνητική πηγή, έστω ανώνυμη.  

Για τον Νετανιάχου ήταν μια καλή συγκυρία. Την Κυριακή, ο εταίρος του στην κυβέρνηση Μπένι Γκαντζ, που θα τον διαδεχθεί σε έναν χρόνο, βάσει της συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης που υπογράφτηκε τον Μάιο, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις υποψίες για διαφθορά σχετικά με την αγορά υποβρυχίων από τη Γερμανία. Η υπόθεση ανησυχεί το περιβάλλον του Νετανιάχου που ήδη δικάζεται για διαφθορά και δέχεται έντονες επικρίσεις για τη διαχείριση της πανδημίας.  

Το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν προκάλεσε σύγχυση αρνούμενος την επίσκεψη Νετανιάχου, όμως αυτό ήταν για εσωτερική χρήση. Το Ριάντ, που ιστορικά συνδέεται με τους Παλαιστίνιους, προχωρά προσεκτικά. Ενώ η δήλωση του Μπεν Φαρχάν δείχνει σαν η χώρα να ακολουθεί την ίδια εξωτερική πολιτική, η αποκάλυψη από τους Ισραηλινούς χρησιμεύει προκειμένου να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τη διπλωματική στροφή. «Αυτό που βλέπουμε είναι εξομάλυνση των σχέσεων με μικρά βήματα, που δείχνουν να επιταχύνονται», σχολιάζει ο σαουδάραβας ειδικός στις σχέσεις με το Ισραήλ Αζίζ αλ Γκασιάν.

Η προσέγγιση Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας έρχεται αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν τον Αύγουστο να αποκτήσουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια κίνηση που ακολούθησε το Μπαχρέιν τον Σεπτέμβριο και το Σουδάν τον Οκτώβριο – κινήσεις που έγιναν με την προτροπή Τραμπ, που ήθελε να δείξει διπλωματική κινητικότητα στο τέλος της θητείας του.  

Ομως οι Παλαιστίνιοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την απόφαση του σαουδάραβα διαδόχου να απομακρυνθεί από το σχέδιο του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, το οποίο είχε εγκριθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2002 και προβλέπει ως όρο για την αναγνώριση του Ισραήλ τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Ο διάδοχος Μπιν Σαλμάν ήρθε πιο κοντά στον Νετανιάχου λόγω της κοινής τους εχθρότητας απέναντι στο Ιράν, αλλά και λόγω του θαυμασμού του για την ισραηλινή τεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατασκευή της πόλης Νεόμ στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, απέναντι από το ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ, δεν είναι αθώα. Εχει στόχο να εμπλέξει το Ισραήλ, μια χώρα που δίνει ώθηση στις startup εταιρείες, στην κατασκευή αυτής της φουτουριστικής πόλης που θα έχει ρομπότ, ιπτάμενα ταξί και ολογράμματα δασκάλων. Τώρα το μόνο που μένει είναι να δεχθεί τα σχέδια του σαουδάραβα διαδόχου και ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.