Πριν ξαναμπούν στη δίνη της πανδημίας οι οικονομίες της Ευρώπης πήραν μια μικρή ανάσα το καλοκαίρι, αφού το ΑΕΠ ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο κατά 12,7%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η προσωρινή «χαρά» για την ιταλική οικονομία αποτυπώνεται σε ανάκαμψη 16,1%, κατά 8,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ και κατά 18,2% η γαλλική οικονομία. Πάντως, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την οικονομική της πρόβλεψη για το 2020 σε συρρίκνωση 11%, από 10%, και προειδοποίησε για δύσκολο τρέχον τέταρτο τρίμηνο. Πλέον η αγωνία είναι στραμμένη στο τρίτο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι καλοκαιρινές εισπράξεις θα κρίνουν και το ύψος της ύφεσης το 2020. Οι εκτιμήσεις δείχνουν συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο κοντά στο 8%-9% σε σχέση με το 2019 και οι αναλυτές βλέπουν έντονους υφεσιακούς ρυθμούς στην Ελλάδα, όμως με μικρότερη ένταση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το τρίμηνο του πρώτου lockdown.

Εθελουσία

στην Πειραιώς

Πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου µε οροφή αποζηµίωσης τα 180.000 ευρώ ανακοίνωσε για τους εργαζοµένους της η Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος είναι η αποχώρηση 1.000 εργαζοµένων. Το πρόγραµµα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα γενναιόδωρο, θα παραµείνει ανοιχτό για τους ενδιαφεροµένους έως και τις 18 Νοεµβρίου.

Ωστόσο, η τράπεζα έχει προβλέψει τη χορήγηση µπόνους για εκείνους που θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 11 Νοεµβρίου. Το πρόγραµµα είναι κλιµακωτό αναφορικά µε τις αποζηµιώσεις και κινείται ανάλογα µε την ηλικία των εργαζοµένων. Επίσης κίνητρα εθελουσίας προβλέπονται και ανάλογα µε τη γεωγραφική περιοχή στην οποία εργάζεται ο υπάλληλος.

Τι βλέπουν οι CEOs για την οικονομία

Αισιόδοξοι ως προς την πορεία της οικονομίας εμφανίζονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι και γενικοί διευθυντές των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον η τριμηνιαία έρευνα που κάνει η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων σε συνεργασία με την ICAP, καταγράφοντας τις απόψεις 2.540 στελεχών. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο τρίτο τρίμηνο του έτους σημείωσε μικρή αύξηση, τερματίζοντας την καθοδική πορεία των προηγούμενων τριμήνων.

Από τα ενδιαφέροντα, επίσης, ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου είναι ότι έξι στα δέκα στελέχη δηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία το 2021 θα κινηθεί σε χαμηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και παράλληλα ένας στους δύο CEOs δηλώνει ισχυρή υποστήριξη στην ένταξη στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, θεωρώντας τη σημαντικό μεταρρυθμιστικό μέτρο.

Το σίριαλ

των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Συνεχίζεται το σίριαλ των Ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε με εξώδικο τελικά η Νεώριον στο εξώδικο που της είχε στείλει προ ημερών η AXIS SA.

Η Νεώριον Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών σήκωσε το γάντι και αναμένεται η συνέχεια τις επόμενες ημέρες. Πάντως η αντιπαράθεση των δύο πλευρών συνεχίζεται χωρίς να έχουν γίνει απολύτως κατανοητές οι προθέσεις της AXIS, δεδομένων των προσπαθειών εξυγίανσης των ναυπηγείων. Η Νεώριον φέρεται να έχει θέσει το εξώδικό της, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε γνώση και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού αλλά και της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μάλιστα, μέσω του εξωδίκου ζητά μεταξύ άλλων να μάθει και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ποσοστού 24,02% των Ναυπηγείων Ελευσίνας.