Καμπάνες σε όσους δεν στηρίζουν ευπαθείς

Τσουχτερό πρόστιμο προβλέπεται για τους εργοδότες που δεν προχωρούν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού, στη λήψη μέτρων τηλεργασίας για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Η σχετική κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εκδόθηκε και προβλέπει τη σχετική διαδικασία επιβολής των προστίμων. Ετσι, εάν διαπιστωθεί παραβίαση των διατάξεων για την προστασία των ευπαθών ομάδων, το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) επιβάλλει διοικητική κύρωση ύψους 5.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και είχε υποβάλει αίτημα στον εργοδότη του για εξ αποστάσεως εργασία και δεν έχουν εφαρμοστεί τα έκτακτα μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας του.

Οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί αφού η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια ελέγχων από ειδικούς επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων ή επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων.

Ο κίνδυνος

του country risk

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης να αποστείλει στους φορείς και στις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ένα πρώτο σχέδιο προτάσεων – μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος των 284 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι την τρύπα… προκάλεσε με απόφασή του ο Κωστής Χατζηδάκης μειώνοντας το ΕΤΜΕΑΡ (κύρια πηγή εσόδων του λογαριασμού) προκειμένου να αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ. Στη συνέχεια το έλλειμμα μεγάλωσε εξαιτίας των επιπτώσεων του COVID-19.

Σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα) έχουν συναντηθεί με τον υπουργό, ενώ οι ξένοι «παίκτες» επισκέφθηκαν και το Μέγαρο Μαξίμου. Το μήνυμα είναι ένα προς τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση: «Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, όπως η έκτακτη εισφορά ή το κούρεμα τιμών αποζημίωσης σε υφιστάμενα έργα, θα επαναφέρει το country risk». Σημειώνεται ότι για τις τιμές ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις των επενδυτών με την ελληνική πολιτεία.

Τι σημαίνει το μήνυμα της αγοράς των ΑΠΕ; Με πιο απλά λόγια, οι ξένοι επενδυτές θα ακούνε από τα κυβερνητικά χείλη «πράσινη» ανάπτυξη και θα τρέχουν από την αντίθετη πλευρά…

Το εποχικό

επίδομα του ΟΑΕΔ

Μέχρι αύριο Παρασκευή έχουν δικαίωμα οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτησή τους για να λάβουν το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως και 1.016,40 ευρώ και πληρώνεται στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου κάθε έτους. Οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ πραγματοποιούνται είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ και οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στο e-services του ΟΑΕΔ, είτε από το ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ όπου υποβλήθηκε το αίτημα.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού

Πιστώνονται αύριο στους λογαριασμούς 158.364 δικαιούχων εργαζομένων η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η επιδότηση μισθού για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Πρόκειται για ποσά συνολικού ύψους 68,7 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 58 εκατ. αφορούν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι 116.860 δικαιούχοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Τα υπόλοιπα 10,6 εκατ. ευρώ είναι η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας συνεργασίας. Πιστώνονται στους λογαριασμούς 41.504 δικαιούχων και πρόκειται για εργαζόμενους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι κατηγορίες που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία ημέρας – δηλαδή 18 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα – είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού και εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία. Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που επαναλειτουργούν και προχώρησαν στις επαναπροσλήψεις έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου.