Αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες αλλά και την αυτόφωρη διαδικασία θα βρεθούν οι αρνητές της μάσκας (κυρίως στα σχολεία), οι οποίοι με τη στάση τους προτρέπουν στη μη εφαρμογή των μέτρων που θεσπίστηκαν από την πολιτεία για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού. Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή, το οποίο καλύπτει και τις σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με εγκύκλιό του προς τους συναδέλφους του σε όλη τη χώρα ζητεί να σχηματίζονται δικογραφίες σε κάθε περίπτωση που παραβιάζεται ο νόμος από όσους δηλώνουν υποστηρικτές του αποκαλούμενου κινήματος κατά της μάσκας, αρνούμενοι όχι μόνο να συμμορφωθούν οι ίδιοι, αλλά ενθαρρύνουν και τους υπόλοιπους πολίτες να τους ακολουθήσουν, μη πειθαρχώντας στη χρήση της.

«Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας, αποτελούν τον σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για καταλήψεις σχολείων από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν μάθημα. Η Εισαγγελία για κάθε καταγγελία σχηματίζει ξεχωριστή δικογραφία και διενεργεί τα νόμιμα.