Στην Εντατική έβαλε ο κορωνοϊός την Golden Visa. To πρόγραμμα βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση αφού στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου χορηγήθηκαν μόλις 368 άδειες διαμονής πενταετούς διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών, όταν πέρυσι είχαν εκδοθεί 3.428 άδειες. Η πανδημία «έκλεισε τα σύνορα» στους Κινέζους αλλά και σε άλλους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν την Ελλάδα για να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτων και να αποκτήσουν την πολυπόθητη Χρυσή Βίζα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Οι Κινέζοι πάντως παραμένουν οι καλύτεροι πελάτες της Golden Visa, καθώς από τις 7.903 συνολικά άδειες διαμονής οι 5.869 έχουν χορηγηθεί σε πολίτες της χώρας του δράκου. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι χορηγήσεις προς Τούρκους, οι οποίες αριθμούν τις 527, ενώ στην τρίτη θέση είναι οι υπήκοοι Ρωσίας, με 339 άδειες, οι οποίοι, σημειωτέον, φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα μας. Τη λίστα των πρώτων δέκα θέσεων συμπληρώνουν οι υπήκοοι του Λιβάνου με 158 άδειες, της Αιγύπτου με 155, του Ιράν με 124, του Ιράκ με 94, της Ιορδανίας με 68, της Ουκρανίας με 58, της Συρίας με 57, ενώ οι υπόλοιπες 454 άδειες έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους άλλων χωρών.

Το καλώδιο με το παγκόσμιο ρεκόρ…

Στην τελική φάση εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, καθώς η «μεγάλη» είναι εκείνη με την Αττική. Οπως, λοιπόν, έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ξεκίνησε ήδη η πόντιση του ενός από τα δύο καλώδια στον κόλπο Κισσάμου των Χανίων που διασχίζοντας βάθος 1.000 μέτρων θα φτάσει στον επόμενο και τελευταίο σταθμό, τη Νεάπολη Λακωνίας. Αν και «μικρή» διασύνδεση, εντούτοις, σύμφωνα με τον Μανουσάκη, το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 135 χιλιομέτρων είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως που θα ποντιστεί σε βάθος 1.000 μέτρων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2020 με αρχές του 2021, διασυνδέοντας για πρώτη φορά το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης με εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

H βιομηχανία αντέχει

Μικρότερο είναι το αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης στη βιομηχανία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, παρά τη σημαντική υποχώρηση δραστηριότητας σε όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η εξασθένηση του δείκτη δραστηριότητας στη μεταποίηση που καταγράφηκε είναι μικρότερη του μέσου όρου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της ασθενέστερης επίδρασης της υγειονομικής κρίσης στον τομέα.

Η βιομηχανία κατάφερε να δείξει αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση, όπως καταδεικνύεται και από την ήπια υποχώρηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο (85,6 μονάδες από 88,2 τον Ιούλιο).