Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
H μεγάλη αξία της διενέργειας τεστ στον αγώνα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού αναδείχθηκε ήδη από τις αρχές της πανδημίας με την αγωνιώδη έκκληση του Dr Tedros, γενικού διευθυντή του WHO, «τεστ, τεστ, τεστ!»για αύξηση των τεστ σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο επίκεντρο της παγκόσμιας απόκρισης στην πανδημία έθετε τη διενέργεια τεστ για εντοπισμό και πρώιμη απομόνωση των μολυσμένων ατόμων, καθώς και για ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους, που μπορεί να διακόψει τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού. Οπου οι δυνατότητες για τεστ το επιτρέπουν, όλοι οι ασθενείς που παρουσιάζονται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να ελέγχονται για τον ιό SARS-CoV-2 στα πλαίσια της ενεργητικής αναζήτησης κρουσμάτων.
Οταν οι δυνατότητες του συστήματος για τεστ είναι περιορισμένες εκεί θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με συμβατά συμπτώματα, ασθενείς με συμπτώματα που διαβιούν σε κλειστές δομές και το προσωπικό αυτών (γηροκομεία, μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας, κ.λπ.), ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνια συνοδά νοσήματα που εμφανίζουν συμπτώματα αποτελούν τις κύριες ομάδες προτεραιότητας.
Η είσοδος της χώρας στα πρόθυρα του δεύτερου κύματος της πανδημίας έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για τεστ και έχει προκληθεί συμφόρηση στα εργαστήρια. Το πολύ θετικό είναι πως πλέον οι υποδομές της χώρας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και επιτρέπουν τη διενέργεια πολλαπλάσιων τεστ, όχι βέβαια την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Το αρνητικό είναι πως οι δυνατότητες για τεστ στον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιούνται άναρχα και χωρίς κανόνες. Οποιος το επιθυμεί, αρκεί να πληρώσει το αντίτιμο και κάνει τεστ, χωρίς να συντρέχει απαραίτητα λόγος.
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως η πανδημία COVID-19, είναι σημαντικό το σύστημα υγείας - δημόσιος και ιδιωτικός τομέας - να λειτουργεί ως μία οντότητα,δημιουργώντας μια ενιαία δεξαμενή πόρων, που μάχεται την επιδημία με συντονισμένο τρόπο, είτε μιλάμε για κρεβάτια ΜΕΘ, είτε για γιατρούς πρώτης γραμμής, είτε μιλάμε για τεστ...
- Θα πρέπει να θεσπιστούν πρωτόκολλα για το ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ με βάση τις τρέχουσες δυνατότητες και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας (υπάρχουν τα κριτήρια του ΕΟΔΥ για εργαστηριακό έλεγχο, που όμως δεν έχουν αναθεωρηθεί από τις 16/3 με πολλά δεδομένα να έχουν αλλάξει έκτοτε) και αυτά αναλόγως να επικαιροποιούνται.
- Σκόπιμη θα ήταν η κρατική τιμολόγηση του τεστ και η ένταξή του στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις, ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση για αυτούς που το έχουν ανάγκη.
- Οι γιατροί πρώτης επαφής θα πρέπει να μπορούν να παραπέμπουν βάσει των πρωτοκόλλων τούς ασθενείς για τεστ στο σύνολο των εργαστηρίων που διενεργούν την εξέταση.
Η στρατηγική αυτή δυνατόν να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των τεστ.
Ο Ευάγγελος Αθ. Φραγκούλης, MD, MSc, είναι γενικός οικογενειακός ιατρός - αν. αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ