Το ΟΑΚΑ και το Ποσειδώνιο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν αυτή τη δύσκολη και περίεργη χρονιά, το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης.

Σήμερα και αύριο οι 486 κολυμβητές και κολυμβήτριες και στις δύο πόλεις θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, γνωρίζοντας ότι για πρώτη φορά χρειάστηκε, λόγω της καραντίνας, να μείνουν σχεδόν δύο μήνες εκτός νερού.

Ολα τα παιδιά μίλησαν για μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πισίνα είναι το «εργαλείο» της δουλειάς τους, το δεύτερο σπίτι τους. Εκεί περνούν αρκετές ώρες της ημέρας, στην προετοιμασία τους για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, είτε αυτές είναι εθνικά πρωταθλήματα είτε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Ξαφνικά, όλα αυτά χάθηκαν. Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε και τον αθλητισμό, καθώς η δημόσια υγεία έγινε βασική προτεραιότητα για όλους. Τα παιδιά που είχαν μάθει να περνούν ώρες στην πισίνα το ξέχασαν. Στη διάρκεια της καραντίνας έμειναν στο σπίτι, προσπαθώντας με γυμναστική να παραμείνουν σε σχετικά καλή κατάσταση. Το νερό όμως είναι το βασικό στοιχείο της δουλειάς τους. Βέβαια, χωρίς διοργανώσεις, χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, τι σημασία είχε αν δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν.

Με τον σταδιακό περιορισμό των μέτρων, επέστρεψαν σιγά – σιγά στη «δουλειά» τους και τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν ένα τεστ στον εαυτό τους. Σε τι κατάσταση βρίσκονται. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν πάντα μία γιορτή, μία αφορμή για συνάντηση των ανθρώπων της κολύμβησης. Τώρα, όλα είναι διαφορετικά. Θα πρέπει θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο, που έχει γνωστοποιηθεί στα σωματεία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, τόσο κατά την είσοδό τους στην εγκατάσταση, όσο και σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτήν. Οι δε αθλητές, θα τη βγάζουν μόνο στην προθέρμανση και λίγο πριν σταθούν πίσω από το βατήρα. Οπως όλοι, έτσι και ο κόσμος της κολύμβησης θα μάθει να ζει με τις μάσκες.