Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πολιτική σκηνή – για να παραφράσουμε τον Καρλ Μαρξ: το φάντασμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Εσχάτως βέβαια, η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναδόμησης και οι φήμες που πυκνώνουν μόνο καθυστερήσεις μπορούν να επιφέρουν στην κυβερνητική πολιτική και πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία όπου διανύουμε μια τριπλή δοκιμασία: τα εθνικά θέματα, την αναζωπύρωση της πανδημίας και την οικονομία με τις προκλήσεις της.

Υπό αυτή την έννοια και με γνώμονα αυτά τα γεγονότα, αν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού θα πρέπει να οριστικοποιηθεί άμεσα. Αυτό βεβαίως ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Και έχει αξία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως και σχέδιο έχει και πως είναι αποφασισμένος με το «πλήρωμά» του να το εφαρμόσει. Οπως όλα δείχνουν δε, το σχήμα που θέλει θα έχει μια κυβερνητική σύνθεση που θα υπάγεται αλλά και θα στέκεται με επάρκεια στα στοιχήματα των ημερών.

Οι μεταρρυθμίσεις του κράτους, το πακέτο βοήθειας από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εργαλεία για να αναταχθεί η ελληνική κοινωνία ενώ η αποφασιστικότητα και η διπλωματική εγρήγορση είναι οι όροι που θα διατρέχουν την όλη λογική, όπως εξάλλου γίνεται και τώρα. Βέβαια και η κρίση της πανδημίας θα είναι στο κέντρο των κυβερνητικών αποφάσεων – φάνηκε χθες αυτό από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ομως όλα αυτά δεν επιτρέπουν να «σέρνεται» ένα κλίμα διαρκούς μετέωρου ανασχηματισμού και οι υπουργοί να είναι με το τηλέφωνο ανά χείρας. Οι όποιες αποφάσεις θα δώσουν ώθηση.