Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τεχνική εκπαίδευση ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με το δεδομένο ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει σύντομα και διαφημιστική καμπάνια για το θέμα, ενώ θα δοθούν και νέοι υπολογιστές στα σχολεία.

Οπως ανακοινώθηκε, θεσπίζονται για πρώτη φορά στη χώρα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, στα οποία, όπως έχουν γράψει ήδη τα «ΝΕΑ», οι υποψήφιοι θα μπαίνουν με βάση το βαθμό των απολυτηρίων τους. Παράλληλα θα υπάρξει κοινό πλαίσιο λειτουργίας όλης της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας (Λύκεια, ΙΕΚ, δομών Δια Βίου εκπαίδευσης κ.λπ.), με βάση το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων και θα επανακαθοριστούν τα επίπεδα 3, 4 και 5. Στο επίπεδο 3 των επαγγελματικών προσόντων θα εντάσσονται όσοι τελειώνουν τον ΟΑΕΔ και τις νέες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ). Οποιος τελειώνει τις Σχολές αυτές θα μπορεί να γραφτεί στη δεύτερη τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Οσοι τελειώνουν ΕΠΑΛ θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4. Τέλος όσοι τελειώνουν τα ΙΕΚ θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των επαγγελματικών σχολών κατάρτισης και θα φτάνει ως το επίπεδο 5 (ΙΕΚ). Οπως είναι γνωστό, έχουν θεσπιστεί οκτώ επίπεδα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των προσόντων από την πρωτοβάθμια έως την ανώτατη εκπαίδευση. Το επίπεδο 8 αντιστοιχεί στους κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων.

Χθες ανακοινώθηκε ακόμη ότι τα ΙΕΚ θα αναβαθμιστούν και θα χωριστούν σε Πειραματικά και Θεματικά από τον Σεπτέμβρη 2021.

Τέλος θα ενισχυθούν και τα προγράμματα «Μαθητείας» που έφερναν από νωρίς σε επαφή τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων με τις επιχειρήσεις.