Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που διενήργησε την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, έκρινε ότι με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αίτημα του ανακριτή δεν μπορεί να θεμελιωθεί το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης. Και υπό αυτό το πρίσμα δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του δικαστικού λειτουργού, ο οποίος ζητούσε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για ορισμένους από τους κατηγορούμενους, κυρίως πυροσβέστες.

Το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης προϋποθέτει δόλο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το στοιχείο της αποδοχής που προϋποθέτει ο δόλος δεν προκύπτει. Αυτό είναι, κατά πληροφορίες, το συμπέρασμα του εισαγγελέα, ο οποίος απάντησε αρνητικά στο ανακριτικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο δικαστικός λειτουργός, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία ζητούσε την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης. Ωστόσο, ο εισαγγελέας, σταθμίζοντας το αίτημα του συναδέλφου του, κατέληξε στην άποψη ότι όλα τα στοιχεία ήταν γνωστά από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και με βάση αυτά ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματικές βλάβες και εμπρησμό από αμέλεια. Επιπλέον, η αναβάθμιση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης θα σήμαινε ότι οι πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας. Αντίθετα, υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.